Fashion

Frans Molenaar Prijs 2006

Echt, ik houd er rekening mee. Aanvangstijd van de show 19.30? Dan kan ik op mijn gebruikelijke tempo de kant van het Westergasterrein op gaan, heel rustig en laid-back. As always: lang wachten...Voor een fashion show is het namelijk onmogelijk om te laat te komen. Natuurlijk gold ook voor de show van de Frans Molenaar Prijs dat je over een niet al te ongeduldig karakter moest beschikken. Neem gerust ongeveer anderhalf uur de tijd om je vochthuishouding weer op peil te krijgen, andere gasten uitgebreid te bekijken en bij te kletsen met bekenden en onbekenden. Done? Dan kan je naar binnen om de show met de acht genomineerden nog even te bekijken…

Vanachter al de wapperende waaiers konden de aanwezigen eerst de nieuwe collectie van Edwin Oudshoorn, de vorige winnaar van de FMP, aanschouwen. Met het thema ‘Doodsgewoon’ had het geheel een zoetsappige, granny-like uitstraling. De gebruikte stoffen leken op de truttige gordijnen en bankbekleding van je opa & oma. De onafgewerkte, geknipte zomen van de outifts gaven de collectie weer een meer grove look.

De finaleshow kon vervolgens echt van start gaan. Joline Jolink mocht het spits afbijten en deed dit met een streepjesbadpak met mooi hooggesloten achterkant die op de Franse stranden niet zou misstaan. Haar hele collectie ademde deze zomerse sfeer uit. Hoge kurk plateauzolen voerden de modellen over de catwalk. Eyecatcher was de streepjesjurk met blauwsatijnen bolero eraan vast.

Mattijs van Bergen ging voor sierlijk en vrouwelijk. Een blauwsatijnen strikcolbert met inside-out onderkant, doorschijnend zwarte jurk met sjaals als slepen en een zwarte strapless jurk met gevlamde dubbellaagse onderkant passeerden de revue.

Het thema van Mieszko van Rijsewijk was ‘Euphoria’. In zijn designs was veel wit terug te zien zoals in zijn gepoft/gerimpelde capuchonjurkje en waitress-dress. Opvallend was het Tetris-achtige speelpakje (lees: short en sexy top). Ook de sluitstukken maakten indruk; de ingewikkeld gekruiste bandenjurkjes in zowel witte als kleurige uitvoering.

De oudste deelneemster van de avond, Aleksandra Stojadinov, had haar ontwerpen geïnspireerd op vlaggen. Laag over laag, sjaal aan sjaal; de designs zaten ingenieus in elkaar. Sommige stukken deden wat uniformachtig aan en de tinten paars, dieproze en pastelgeel kwamen veelvuldig voor.

Claes Iversen sprong er echt uit met zijn ‘Cultivated beauty’ collectie. Een wit kort colbertje toonde veel overeenkomsten met een dwangbuis en voeg daar nog de facelift riempjes onder de kin van het model aan toe… Wit, goud en satijn voerden de boventoon in zijn designs. De mooie avondjurk tot besluit benadrukte de gehele uitstraling: Starwars meets Conny Breukhoven/botox.

De nonstop fluitende vogels gaven het al weg; het thema van Dan Gonen was ‘Birdcage’. Subtiel geborduurde vogels liepen als rode draad door zijn collectie. Op het felgroen doorschijnend negligé, op het zwartsatijnen jurkje met groene geishaband, op het rozesatijnen corset… Wannahave? De witte longsleeve shirt/dress met, hoe kan het ook anders, een vogelkooi print.

Ook de collectie van Antoine Peters had een behoorlijk hoog ‘hebben’ gehalte. Sweaterjurken, in velours, dun katoen of pailletten uitvoering, allen met lage rug én gestrikt en heerlijk wijde mouwen. Doe mij daar maar een paar van!

Elke Lutgerink had de eer om de show te sluiten. De jonge ontwerpster had haar collectie geïnspireerd op een oud huis, waarin het verleden haar sporen heeft achtergelaten. Vergane glorie alom; een paraplu/jas combi met gaten, een versleten stoeljas, hooggesloten grijze jurk met complete huisraad als sleep (inclusief theepot!).  Haar designs waren erg bijzonder en deden theatraal aan.

Nu was het de beurt aan de jury, met onder meer stylist/fotograaf Ruud van der Peijl en conservator van Centraal Museum José Teunissen. Wie ging er met de hoofdprijs van tienduizend euro aan de haal? Drum rolls please…

Op de tweede en derde plek waren Claes Iversen en Dan Gonen geëindigd, het hoogste plekje op het ereschavot was ingeruimd voor Aleksandra Stojadinov! Volgens het juryoordeel was haar collectie gewaagd, vooral ook qua kleurkeuze, en neigde het naar kitsch. De jury koos ditmaal voor iets nieuws, iets esthetisch.

De Fashionscene delegatie kon zich niet helemaal in deze uitslag vinden. Ook al is het een coutureprijs, draagbaarheid is volgens ons toch een pré. Gelukkig bleek een buurjournalist ook overrompeld door deze winnares, getuige zijn nerveuze vraag of wij nog wisten wat de insteek van de winnende collectie was…

Ach ja, bij de Fashionscene Modeprijs van het jaar zal een more satisfying winnaar uit de bus rollen!

Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn

Joline Jolink

Joline Jolink

Mieszko van Rijsewijk

Mieszko van Rijsewijk

Winnares Aleksandra Stojadinov

Winnares Aleksandra Stojadinov

Claes IversenClaes Iversen

Dan Gonen

Dan Gonen

Antoine Peters

Antoine Peters

Antoine Peters

Antoine Peters

Elke Lutgerink

Elke Lutgerink

Deel dit artikel
Back to top