Fashion

Terug in de tijd met: de ring

In het juwelenkistje van een échte sieradenliefhebber mogen ringen in alle soorten en maten niet ontbreken. Of je nou van de subtiele ringetjes bent of juist liever een gigantische knots om je vingers schuift, er is voor ieder wat wils momenteel. Fashionscene gaat terug in de tijd met de ring!

De traditie van het geven en ontvangen van ring is minstens 6000 jaar oud. Egyptenaren uit die tijd maken het ronde sieraad van goud en versieren het graag rijkelijk. Ook Grieken en Romeinen fabriceren millennia geleden al veel ringen. Met name de rings van de Griekse bevolking zijn sterk beïnvloed door die uit het Oude Egypte. Omdat er dan weinig goud beschikbaar is, zijn ze vaak wel uitgevoerd in zilver en brons in plaats van goud.

terug in de tijd met de ring egypte

Ring uit het Oude Egypte

terug in de tijd met de ring grieks

Griekse ring uit de vierde eeuw voor Christus

In de Middeleeuwen zijn ringen hartstikke populair en mensen uit alle klassen dragen ze. In die periode worden ringen gemaakt van ijzer, koper, zilver en goud. Het materiaal verklapt - net als de rest van de outfit - veel over het rijkdom en de afkomst van de drager. Vanaf de 14e eeuw dragen dames steeds vaker kostbare ringen die zijn ingelegd met geslepen (edel)stenen.

Al sinds de allereerste exemplaren staat de ring al symbool voor liefde, verbintenissen en beloftes. Het bekendste voorbeeld van een ring die de bezegeling is van een (liefdes)band, is uiteraard de trouwring. Deze zit steevast om de ringvinger, vanaf de duim geteld de vierde vinger van de hand. Waarom juist daar? Er zou een rechtstreekse bloedverbinding bestaan tussen de ringvinger van de linkerhand en het hart: de 'vena amoris'. Bovendien is deze vinger het meest 'trouw' van allemaal: als je je pink of middelvinger buigt, volgt alleen de ringvinger.

Een verlovingsring draagt men direct na het huwelijksaanzoek en doorgaans moet deze uiteindelijk plaats maken voor een trouwring. In Nederland gaat de ring bij katholieken en atheïsten van de rechter- naar linkerhand, bij protestanten is het vice versa. In de rest van de wereld verschilt het ook enorm.

Weetje: In India is de teenring een gangbaar sieraad voor getrouwde vrouwen.

terug in de tijd met de ring teenring

Teenringen

In de loop der jaren zijn er nogal bijzondere volksverhalen rondom de trouwring ontstaan. Wij zetten enkele opvallende 'weetjes' over de wedding ring voor je op een rij:

- Als de vrouw haar trouwring verliest, zal ze ook haar man verliezen.

- Als de trouwring breekt zullen man en vrouw vroeg komen te overlijden.

- Door de trouwring op een wrat te leggen en daarna met een doorn van de kruisbes te prikken, kan men van wratten afkomen.

- Met een geleende trouwring kan een ongehuwde vrouw voorspellen of ze wel of niet gaat trouwen in de toekomst.

Just so you know...

Terug in de tijd met: de ring we heartit5

terug in de tijd met de ring trouwring

We Heart It

De prijs voor het meest romantische verhaal achter een ring gaat wat ons betreft naar de Claddagh, een Ierse liefdesring. Zo halfverwege de 17e eeuw zou ene Richard Joyce ten tijde van een oorlog jarenlang de gevangene zijn geweest van een Moorse goudsmid. Na afloop van de oorlog is Richard een vrij man, maar de smid wil hem niet kwijt en biedt hem zijn dochter de helft van zijn fortuin aan.

Richard heeft thuis echter een geliefde op zich wachten en gaat niet op het bod van de goudsmid in. Ook Richard's verloofde heeft al die jaren braaf gewacht. De ring die de vrouw bij thuiskomst krijgt bevat twee handen, een hart en een kroon. De Claddagh heeft dan ook als motto: 'Let our love and friendship reign forever, never to be separated.' Aaahww...

terug in de tijd met de ring claddagh

Claddagh ring

Stoere knuckle rings met doodshoofden en studs, cocktailringen met prachtige stenen, industriële ringen van zilver zonder poespas en fantasierijke ringetjes met bloemetjes en beestjes; er valt tegenwoordig het nodige moois te spotten aan de vingers van fashionista's. Ringen - van peperduur tot spotgoedkoop- zijn altijd al een geliefd item geweest onder vrouwen, maar de laatste jaren lijken deze sieraden nog eens een tandje populairder te zijn geworden. Daar hoor je ons natuurlijk niet over klagen!

Terug in de tijd met: de ring collage

We Heart It en Like No Place Else

terug in de tijd met de ring weheartit

We Heart It

Terug in de tijd met: de ring collage3

Style Deity in Athens, Tommy Ton en We Heart It

Terug in de tijd met: de ring ysl collage

Dé YSL ring via Vogue, Stockholm Streetstyle, Vanessa Jackman en Style Hurricane

Terug in de tijd met: de ring collage4

The Style Project en Fashionscene's own

Terug in de tijd met: de ring collage2

We Heart It en The Style Project

Terug in de tijd met: de ring collage5

Stockholm Streetstyle, Tommy Ton en Style Deity in Athens

Nog ruimte over aan je vingers? Misschien zijn deze ringen wel iets voor jou!

terug in de tijd met de ring shopping collage

1. Ring met ingezette steen van Nelly (€ 11,95)

2. Goudkleurige cocktailring van Club Manhattan (€ 24,95) via We Like Fashion

3. Goudkleurige ring met meshband van Skagen (€ 39,-) via de Bijenkorf

4. Twee ringen aan elkaar verbonden met kettinkjes van Nelly (€ 3,50)

5. Yves Saint Laurent look-alike van Nelly (€ 5,95)

6. Zilveren ring met bolletjesreliëf van Ti Sento (€ 129,95) via de Bijenkorf

7. Vlinderring van Dixie (€ 14,95) via Zalando

8. Ring met tijgerhoofd van Just Female Acces (€ 17,95) via We Like Fashion

9. Zilverkleurige ring met paarse steen van Nelly (€ 12,50)

10. Triple ring met groot kruis van Club Manhattan (€ 24,95) via We Like Fashion

Draag jij veel ringen om je vingers?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top