Fashion

Terug in de tijd met: de trui

Samen met een goede winterjas, een dikke shawl en een paar schattige wanten is een knitted trui momenteel een onmisbaar item in je garderobe. En het mooie is: onze cozy vriend is in tijden niet zo hip geweest als nu, van oversized met een kabelpatroon tot getailleerd in een zoet kleurtje. Fashionscene gaat daarom terug in de tijd met de trui!

terug in de tijd met de trui weheartit

terug in de tijd met de trui weheartit3

We Heart It

terug in de tijd met de trui tommy ton

Tommy Ton

De oorsprong van de gebreide trui hangt natuurlijk nauw samen met de geschiedenis van breien in het algmeen. Veel wetenschappers menen dat de oorsprong van knitwear in het Midden-Oosten ligt en dat de breikunst vervolgens in Europa en Amerika is opgepikt. Gebreide, kleurrijke items uit Egypte tonen aan dat mensen in ieder geval al vanaf de 11e eeuw na Christus kunnen breien. Andere knitwear vondsten die stammen uit de Middeleeuwen zijn gevonden in onder meer Londen, Oslo en 'ons' Amsterdam.

In de eeuwen daarna wordt breien steeds meer een dagelijkse bezigheid en er ontstaan zogenaamde knitting schools. Deze breischolen zijn er niet alleen om mensen uiteindelijk van warme lichaamsdelen te voorzien, maar ze vormen ook een belangrijke werkplek voor arme gezinnen.

terug in de tijd met de trui knitting school

Prent van een breischool uit the good old days

Het zijn Schotten en Ieren die vanaf de 17e eeuw truien, sokken en lange onderbroeken breien voor vissers die weer en wind moeten weerstaan. De eerste trui met kabelpatroon wordt pas in de 20e eeuw in elkaar gezet. Ten tijde van de Industriële revolutie is breien -net als zoveel andere bezigheden- vooral weggelegd voor machines. Met name vrouwen bedienen deze apparaten, in plaats van dat ze zelf met naalden en draad aan de gang gaan. Ook zorgt de grote rol die is weggelegd voor machinery voor meer mogelijkheden wat diktes, patronen en breitechnieken betreft.

Toch betekent deze periode niet het einde van het 'gewone' breien. Met name de jaren rondom de Wereldoorlogen vormen een bloeiperiode wat breien betreft. Meisjes leren op school te breien omdat het 'handig voor later' is.

Nu, toch flink wat decennia later, is breien vooral een hippe hobby te noemen. Celebs als Julia Roberts, Dakota Fanning en Cameron Diaz breien vrolijk hun eigen truien (al hullen ze zich bij voorkeur in designer kleedjes), je kunt natuurlijke en verantwoorde materialen inslaan voor je brei-uurtje en op internet zijn er breipatronen in overvloed. Een kopje thee erbij en just start knitting!

terug in de tijd met de trui celebs

Heidi Klum, Ashley Tisdale, Katherine Heighl en Rachel Bilson in knitted sweaters

Natuurlijk biedt een gebreide trui heerlijk veel warmte, maar ook voor de zomer kan een luchtiger exemplaar perfect zijn. Modehuizen als Chanel en Jil Sander zien net als wij in dat een trui prima voor winter én summer time kan.

terug in de tijd met de trui catwalk

Chanel, Jil Sander spring-summer 2012

Met een net blouseje eronder, oversized, als jurk, met of zonder col, met een riem eromheen of quasi-nonchalant in een rok gedragen... De styling mogelijkheden wat truien betreft zijn zo goed als oneindig. Doe de nodige inspiratie op met deze selectie streetstyle kiekjes van trui lovers!

terug in de tijd met de trui streetstyle

Streetstyle shots van Garance Doré, Mr. Newton en StreetFSN

terug in de tijd met de trui jak jil

terug in de tijd met de trui jak jil2

Truien gekiekt door Tommy Ton

terug in de tijd met de trui streetstyle2

Ennn nog meer streetstyle inspiratie, van Garance Doré, Altimara, Mr. Newton en Stockholm Streetstyle

Wij shopten twee lichtgewicht truien voor je, die zowel nu als tijdens een zomerse avond te dragen zijn!

terug in de tijd met de trui welikefashion1 terug in de tijd met de trui welikefashion2

Links: grofgebreide trui met oversized pasvorm van Just Female (€ 104,95) via We Like Fashion
Rechts: luchtig gebreide sweater met streepjesmotief van Serious Sally (€ 17,95) via We Like Fashion

Brei jij wel eens?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top