Fashion

Terug in de tijd met: de fedora

Redmiddel op een bad hair day, super stylish accessoire en weerbestendig hoofddeksel: de fedora is het allemaal. Op de redactie zetten we er wel eens op het hoofd, net als menig celeb en fashion week modepopje. Hoog tijd dus om eens in de geschiedenis van dit chique hoedje te duiken.

Naast de bowler hat en brede, hippie-esque hoeden is ook de fedora een grote hoedenhit voor dit winterseizoen. Vooral de gangsterwaardige exemplaren van Gucci in donkere en ruby tinten vallen bij ons en vele andere fashionista's in de smaak.

terug in de tijd met de fedora gucci fw2011

Gucci fall-winter 2011

De fedora is een vilten hoed die voornamelijk door mannen, maar natuurlijk ook veelvuldig door vrouwen wordt gedragen. Even wat feitjes op een rij! Herkenbaar aan dit hoedje zijn de 'deuken' voorop en de ingedeukte top. De rand van een fedora is gemiddeld zo'n 6,4 centimeter breed en meestal zit er een lint omheen. De meeste exemplaren zijn uitgevoerd in neutrale tinten als bruin, zwart, gebroken wit en grijs. Een enkele excentriekeling kiest voor een knalkleurtje of chique veer als finishing touch. Sommige types fedora hoeden hebben een eigen naam, zoals de Trilby. Deze hoedjes zijn smaller en iets scherper gesneden aan de bovenkant.

terug in de tijd met de fedora streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Garance Doré, The Sartorialist en Jak and Jil

terug in de tijd met de fedora tommy ton

Model met fedora, gekiekt door Tommy Ton

Je zou denken dat deze stoere hoed vroeger alleen voor mannen bedoeld was. Maar hij is toch echt vernoemd naar de hoed die actrice Sarah Bernhardt droeg in het toneelstuk 'Fédora', uit 1882. Hierna is de fedora een gewild item onder vooruitstrevende vrouwen, tot het begin van de 20e eeuw.

Vanaf 1891 dragen - ondanks de populariteit onder vrouwen - met name heren uit de middle-class een fedora als dagelijks accessoire. De hoed geeft hun gewone look een onmiddelijke upgrade, het hoofd wordt tegen gure winden beschermd en hij kan makkelijk worden opgerold als 'ie even niet wordt gedragen. Tijdens de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw (de crisisjaren in Amerika die ook wel de Drooglegging en Grote Depressie worden genoemd) dragen met name tough guys als gangsters en detectives een fedora, in de film of in real life. De fedora-trend blijft voortduren tot aan het einde van de fifties. Nog altijd is de fedora een gewilde prop in genrefilms.

terug in de tijd met de fedora film collage

Fedora's in oude en nieuwe films: 'Singing in the Rain', 'Casablanca', 'Indiana Jones' en 'The Spirit'

De fedora beleeft vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw een flinke dip. Belangrijkste reden: kleinere auto's zorgen voor minder hoofdruimte. Bovendien worden er steeds meer smalle hoeden geproduceerd, waardoor de fedora er wel érg gewoontjes en 'veilig' uit komt te zien. Aan het einde van het decennium wil geen enkele jonge, modebewuste man meer met een fedora op het hoofd worden gespot.

Kort na het inluiden van het nieuwe millennium herontdekken indie rockers, hipsters en ska fans de Trilby fedora, om zo hun unieke smaken en stijlen extra kracht bij te zetten. Helaas voor hen, maar gelukkig voor de rest duurt het niet lang voordat ook andere hipkippen het hoedje weer in de armen sluiten. Bekende koppen als Rihanna, Kate Moss, Beyoncé, Gwen Stefani, Nicole Richie en Beyoncé zijn de afgelopen jaren regelmatig met een fedora op 't knappe hoofdje te spotten. Nu jij nog!

terug in de tijd met de fedora celebs collage

Kate Moss, Rihanna, Beyoncé en Gwen Stefani met een fedora op het beeldige hoofdje

Nieuw hoedje op de bol? Voor de hoedendraagsters onder ons hebben we vier mooie exemplaren geshopt!

terug in de tijd met de fedora asos1 terug in de tijd met de fedora asos2

Links: Trilby hoedje met veer, van Asos (€ 26,90)
Rechts: fedora met brede rand, van Asos (€ 28,25)

Terug in de tijd met de fedora mywardrobe2 terug in de tijd met de fedora mywardrobe

Links: grijze fedora met glitters, van Eugenia Kim (€ 152,40)
Rechts: donkergrijze fedora met leren bandje, van Rag & Bone SHIRT (€ 103,20)

Draag jij wel eens een hoedje?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top