Fashion

Terug in de tijd met de jumpsuit

Van David Bowie en de Spice Girls tot professionele piloten en zwemmers; allemaal zijn ze fan van de jumpsuit. Popster of athleet zijn we niet, maar ook wij dragen er graag eentje. Daarom duiken we deze week de modische geschiedenisboeken in met de jumpsuit!

Al ruim 90 jaar kunnen we genieten van het handige kledingstuk dat de jumpsuit is. In 1918, tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog, waren het nog de hardwerkende fabrieksvrouwen die 'm droegen. Tegenwoordig wordt 'ie door zowel werklui als fashionista's all over the world gedragen. Niet alleen vanwege z'n functionaliteit, maar ook omdat hij zo verdomd stylish en makkelijk te combineren is. Ook op de (couture) plankieren in Parijs, Londen, Milaan en Parijs zijn er ieder seizoen genoeg jumpsuits te spotten.

Terug in de tijd met de jumpsuit catwalk collageI

Elie Saab, Michael Kors en Alberta Ferretti fall-winter 2011

Terug in de tijd met de jumpsuit catwalk collageII

Chanel, Yves Saint Laurent en Diane von Furstenberg fall-winter 2011

De eerste jumpsuits zijn dus vooral werkuniformen. Voor onder meer arbeiders in de fabriek, coureurs, skieërs, astronauten en stoere piloten is het wel zo handig dat hun broeken niet af kunnen zakken, en bovenkleding geen kans krijgt om op te kruipen. Het gehele lichaam wordt beschermd en gestroomlijnd, en deze unisex one-piece is -op momenten van haast- makkelijk uit en aan te trekken. Jumpsuits die bestand moeten zijn tegen extreme temperaturen, kunnen in het geheel worden geïsoleerd. Enig nadeel van de jumpsuit, met name voor de ladies: hij moet hélemaal worden uitgetrokken voor een bezoekje aan de restroom.

Vanaf de wilde modejaren in de sixties maakt de jumpsuit de overgang van praktisch naar modisch. De eerste modellen op de catwalk doen nog wat futuristisch aan, omdat jumpsuit in die tijd vooral met de ruimte en science fiction wordt geassocieerd. In de jaren '70 en '80 komen er examplaren met psychedelische prints, extra wijde pijpen en gewaagde halslijnen bij. Voor flamboyante popsterren en uitgesproken filmpersonages is de jumpsuit hét kledingstuk to wear. Ook catsuits (superstrak en shiny) en playsuits (korte exemplaren) zijn erg in trek.

terug in de tijd met de jumpsuit iconische jumpsuits

Met de klok mee, beginnend linksboven: Uma Thurman in 'Kill Bill', Diana Ross, Elvis Presley en David Bowie

Nowadays is de jumpsuit nog steeds niet zo'n gangbaar item als een basic T-shirt of de LBD, maar vaker gedragen dan vroeger wordt 'ie gelukkig wel. En het zijn dan toch vooral weer de fashion week hipkippen en fashion loving celebs die er één of meer in hun goedgevulde kledingkast hebben hangen. We love it!

terug in de tijd met de jumpsuit celeb collage

Heidi Klum, Gwen Stefani en Rihanna

Terug in de tijd met de jumpsuit streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Mr. Newton en The Sartorialist

Ook fan van de jumpsuit? Wij shopten een safari themed exemplaar en één in tijdloos zwart! De eerste is ideaal voor overdag, terwijl je de tweede bijvoorbeeld naar een toffe party kunt dragen. Eens wat anders dan een jurkje!

Stijl je jumpsuit af met statement sieraden, een clutch en een paar goede hakken. Meer boyisch jumpsuits zijn leuk te combineren met kekke brogues, mocht je niet zo van de high heels zijn. Heeft je jumpsuit niet al een accent op de taille? Creëer deze dan zelf met een riem, om het geheel te 'breken'.

terug in de tijd met de jumpsuit welikefashion aaiko terug in de tijd met de jumpsuit welikefashion vero moda very

Links: zandkleurige jumpsuit met riem van Aaiko via We Like Fashion (€ 74,98)
Rechts: zwarte jumpsuit met V-hals van Vero Moda Very via We Like Fashion (€ 39,98)

Ben jij dit najaar in een jumpsuit te spotten?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top