Fashion

Terug in de tijd met: de cape

Wat hebben Blair Waldorf uit Gossip Girl, Batman en Roodkapje met elkaar gemeen? Juist, ze delen een liefde voor capes. Wij zijn ook om en vertellen je alles over dit opvallende en tegelijkertijd veelzijdige item.

De term 'cape' kan op meerdere kledingstukken zonder mouwen slaan, zoals een poncho. Maar meestal wordt het als benaming gebruikt voor items die alleen de achterkant van het lichaam bedekken, over de schouders vallen en vast worden gemaakt rondom de nek. Een exemplaar dat lager hangt dan de heupen heet eigenlijk een mantel. Maar veel mensen - en ook wij - nemen dit niet zo strikt; ongeacht de lengte kunnen we het gewoon een cape blijven noemen.

Al in het Europa van de Middeleeuwen worden wollen capes veel gedragen, in de vorm van cirkelvormige mantels of omgewikkelde doeken. Aan deze stukken is - voor tijdens de koelere avond - vaak een capouchon bevestigd en ze worden zowel door mannen als vrouwen gedragen. Wel dragen vrouwen ze eerder als bescherming van hun lijf en kleding dat als fashion statement. Verder worden de kledingstukken veel gedragen door religieuze genootschappen. Gedurende de 19e eeuw in Europa maakt de cape een modische comeback, na een tijdje out of the picture te zijn geweest. Capouchons is in die periode nog maar weinig op straat te spotten.

terug in de tijd met de cape history collage
Links: Deze prachtige cape uit de 18e eeuw is in het bezit van The costume Institute of the Metropolitan Museum of Art.
Rechts: een blauw-geel ontwerp uitgevoerd in wol en mohair van Alix Grès - oftewel Madame Grès - uit de jaren '50 van de vorige eeuw.

Rond 1850 zijn kortere capes een grote trend. En áls er een capouchon aan is bevestigd, is deze versierd met koordjes en kwastjes. Naast de toenemende decoratiedrift van ontwerpers, gebruiken die steeds vaker luxe materialen als kant en bont voor hun designs. Bovendien krijgen de capes meer en meer pasvorm; ontwerpers van dameskleding laten zich inspireren door de praktische herenmodellen.

Na die tijd zal de cape nooit meer zo'n standaard onderdeel van het straatbeeld vormen als toen. Op de oh zo Nederlandse regencape na natuurlijk. Ook wordt de cape nog bijvoorbeeld door politie- en militaire eenheden in Frankrijk gedragen, als de heren en dames hun zware werkzaamheden in plensbuien moeten verrichten. Waar de cape eigenlijk nooit weg is geweest, is in sprookjes en animatieseries. Heksen, Dracula, Batman, Roodkapje, Superman en V uit de film 'V for Vendetta'; het zijn allemaal fans van de cape. Een lange cape is de mysterieuze, finishing touch aan hun vaak toch al bijzondere verschijning.

 terug in de tijd met de cape sprookjes en strips collage

Superman, Batman, Roodkapje en V uit 'V for Vendetta'.

In januari dit jaar verscheen de cape plotseling weer in het modebeeld. Het waren vooral de hipste hipkippen die 'm droegen en wij hebben zo'n vermoeden dat de cape na die voorzichtige start een regelrechte (jassen)hit voor komende winter wordt. Dit statement piece nam verschillende vormen aan op de grootste fall/winter 2011 catwalks. Het roomwitte exemplaar van Chloé kwam tot de kuit, terwijl de geborduurde cape van Pucci nog maar net de handen verhult. Lang, kort, clean, druk, neutraal en kleurrijk: keuze genoeg.

terug in de tijd met de cape catwalk collageI

terug in de tijd met de cape catwalk collageII

Capes op de fall/winter '11 catwalks van Hermès, Christian Dior, Chloé, Lanvin, Vivienne Westwood en Emilio Pucci.

Zo veel soorten capes als we op de catwalks spotten, zo veel kanten kun dus ook opgaan met jouw eigen cape. Ga met een lange cape voor een seventies style met een vleug dramatiek, combineer een quirky ruitjes exemplaar met lange handschoenen of kies voor een getailleerde, wollen cape die je ook makkelijk binnenshuis kunt dragen.

terug in de tijd met de cape streetstyle collage

Leighton Meester als Blair Waldorf, blogger Denni van The Chic Muse, een streetstyle kiek van Fashionising en Olivia Palermo.

Wij shopten in de online stores alvast twee mooie capes voor je!

terug in de tijd met de cape vero moda very wollen cape terug in de tijd met de capet semi-couture cape

Links: wollen cape met leren applicaties op de schouders van Vero Moda Very (€119,95)
Rechts: wollen cape met leren accenten en fringe van Semi-Couture (€155,-)

Nog veel meer prachtige capes vind je bij online shopping portal Shopscene.

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top