Fashion

De vintage kettinghanger

Zo’n twee jaar geleden kocht ik in een winkeltje in de Kalverstraat in Amsterdam een zilveren ketting met een hanger met daarop de afbeelding van een Victoriaanse dame...

... ik kreeg er altijd ontzettend veel complimentjes over, maar zag dat het type ketting eigenlijk nooit ergens anders verkocht werd. Een jaar geleden vond ik er weer één tussen de accessoires van de WE. Ook kocht ik ergens een broche in dezelfde stijl. Toen ik twee weken geleden bij de River Island kwam, zag ik de Victoriaanse dame ineens overal terug in de sieradencollectie. Er werden verschillende armbanden en kettingen van verkocht en ik kocht mijn derde ketting.

Pas sinds kort weet ik hoe de stijl van deze sieraden heet. Het wordt in het Engels (Neo-Victorian) Cameos genoemd. De sieraden zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt ze onder andere in zwart met wit, donkerblauw met wit en oudroze met gebroken wit. De dames die op de sieraden worden afgebeeld variëren ook. Wel hebben ze meestal krullend haar en vaak hebben ze een bloem in hun handen.

Met deze sieraden creëer je een echte vintage look. De stijl van deze sieraden is namelijk al ruim een eeuw oud. Er zijn dan ook prachtige originele (vintage) kettinghangers, oorbellen en armbanden van verkrijgbaar. Afgelopen weekend was ik in Milaan op een antiekmarkt waar diverse exemplaren te koop werden aangeboden. De originele hangers kostten helaas honderden euro’s, omdat er vaak echt goud of zilver in is verwerkt.

Gelukkig zijn er nu coole sieraden in Neo-Victoriaanse stijl verkrijgbaar voor een leuke prijs (onder andere bij River Island). Toevallig zag ik dat de zangeres van La Roux (van de hit Bulletproof) een soortgelijke ketting tot haar handelsmerk heeft verheven. Ze draagt in haar videoclip en op veel foto’s zelfs twee van deze kettingen tegelijkertijd. Haar kettingen zijn van het merk Sylvie Markovina.

Wat vind jij van deze vintage sieraden? (Tess van Daelen)

Deel dit artikel
Back to top