Fashion

Israël bant te dunne modellen

Israël is sinds gisteren het eerste land met officiële wetgeving omtrent te dunne modellen. Het is natuurlijk een bekende vete in modeland, want hoe bepaal je wat kan en wat niet? Israël heeft een interessante tactiek ontwikkeld: modellen moeten namelijk bewijzen dat ze een BMI van 18.5 of hoger hebben.

Hoe de modellen hun BMI moeten bewijzen? Door een medisch rapport - dat maximaal 3 maanden oud (!) mag zijn - te laten zien bij elke casting en/of photoshoot. Een behoorlijke taak dus om te zorgen dat je medische files constant up-to-date zijn. Daarnaast moeten alle advertenties en publicaties met beelden van dunner gephotoshopte modellen in Israël dit vanaf nu melden.

tedunnemodellen

Bekend Israëlisch topmodel Bar Refaeli, geroemd om haar rondingen. Zou zij nog mogen werken in Israël?

Wij zijn helemaal voor het idee om het heersende ideaalbeeld van (te) dunne modellen om te zetten naar een realistischer beeld - maar wat als je nou echt van nature een BMI onder de 18.5 hebt?

Zo heeft het Israëlische topmodel Adi Neumann laten weten dat ze door deze regeling in eigen land niet meer aan de slag zou kunnen omdat ze een BMI van 18.3 heeft - terwijl ze gezond eet en beweegt. Beter zou zijn volgens haar en andere critici om modellen te onderwerpen aan een test om te onderzoeken of ze een gezonde relatie met eten hebben.

israelbanttedunnemodellen

'Te dun' Israëlisch topmodel Adi Neumann

De nieuwe wetgeving geldt overigens alleen voor beelden gemaakt in Israël zelf - buitenlandse bronnen blijven ongecensureerd. Daarom zal het moeilijk zijn om te meten of de wet een positieve invloed zal hebben op het zelfbeeld van Israëliërs. Wij betwijfelen het eerlijk gezegd, ondanks dat we het een goed initiatief vinden.

Wat vind jij van de nieuwe wetgeving?

(Door: Zoë)

(Bron: Nymag)

Deel dit artikel
Back to top