Fashion

Smile

Is het je ooit opgevallen dat modellen tijdens hun loopje op de catwalk kijken alsof ze net hun laatste oortje hebben versnoept!? Alsof ze een ingewikkelde wiskundesom proberen uit te rekenen, denken aan de gevolgen van de opwarming van de aarde… Serieus as hell dus. Waarom kan er toch nooit een lachje van af? Say cheeeese!

Komt het door stress? Angst voor rimpels? Honger? Artistieke voorkeur van de desbetreffende ontwerper? Modellen lachen vrijwel nooit op de catwalk. Waarom!? Supermodel Claudia Schiffer maakt de vergelijking met de tijd waarin zij regelmatig de runway besteeg: “Tegenwoordig is het heel normaal in het vak om emotieloos over de catwalk te lopen. Vandaag de dag staat de mode centraal op de catwalk, niet de meisjes die het tonen, zoals in de jaren 90 soms het geval was. Toen wilde het publiek de emoties van modellen zien, nu is dat heel anders. Het gaat er meer dan ooit om dat je je werk goed doet.” De blonde schone voegt er aan toe dat de status van modellen veranderd is in vergelijking met 10 jaar geleden. Fashion labels richten zich niet meer uitsluitend op modellen voor hun campagnes, ook de sterren uit de film-, zang- en sport bizz komen hiervoor in aanmerking.

Irina Kulikova geeft haar verklaring voor de serieuze blikken. “Soms zegt de ontwerper dat je serieus moet kijken als een collectie somberder/donkerder is. Of ze zeggen dat je niet moet lachen omdat je daardoor jonger lijkt en dat past in hun ogen niet bij een heel elegante collectie,” aldus het 16-jarige model. Hoofd van de Franse modefederatie, Didier Grumbach, heeft een simpele verklaring voor het ontbreken van lachende koppies op de catwalk. “Als de modellen lachen dan kijk je naar hun lach. Als ze niet lachen, dan kijk je naar de jurken. Het is waarschijnlijk beter voor de jurken.”

Een lachende Sasha Pivovarova bij show Stella McCartney SS08Irina Kulikova: having fun @ John Galliano SS08 show

Hmm, gelukkig zijn er nog designers die zo nu en dan die saaie boel op de catwalk doorbreken. Lang leve de John Galliano’s en Stella McCartney’s in de modewereld… (Virginie)

Bron: reuters.com / Beeld: style.com

Deel dit artikel
Back to top