Fashion

Marije de Haan toont haar duivel

Afgelopen zomer liet de 26-jarige Marije de Haan Amsterdam Fashion Week op haar grondvesten schudden met een collectie gebaseerd op de woeste, beschonken bemanning van een zelfverzonnen schip. Ook tijdens haar collectie daarvoor (winter 2012), geïnspireerd op criminaliteit, fantaseerde de jonge ontwerpster over de duistere kanten van de samenleving. Ditmaal zal Marije de Haan wederom het publiek verbazen, maar niet met lange baarden, verwassen pyjama’s en tatoeages. “Met deze collectie laat ik zien dat ik niet alleen maar stoer en ruig kan ontwerpen, maar ook een charmante, perfectionistische kledinglijn kan ontwerpen, evening wear om precies te zijn. Ontworpen voor niemand minder dan de duivel, dat wel.”

Waar is deze collectie op geïnspireerd?

“Net als bij het ontwerpproces van eerdere collecties begin ik altijd met een verhaal dat ik in mijn hoofd heb bedacht. Dit keer was dat een verhaal over Lucifer, de duivel. Ik vroeg me af hoe de duivel mensen binnen haalt, hoe hij leeft en wat voor extravagante feesten hij zou geven.” Wie is de duivel volgens jou? “De duivel is een charmante man. Hij houdt van pracht en praal, is een geboren verleider maar heeft een duistere, anonieme kant. Met dit in mijn achterhoofd heb ik mijn avondcollectie ontworpen.”

Evening wear?

“Jazeker, maar dit betekent niet dat het té chique wordt hoor. Het is evening wear op mijn eigen manier. De collectie bestaat uit lange katoenen blouses met lage borstzakken en kleine kraagjes. Daarnaast zijn er veel franjes en pailleten te zien. Het is glamour met een duister randje.” Hoe zien we de duistere, rauwe Marije de Haan nog meer terug? “Net als ik een jaar geleden al heb gedaan, zullen een aantal van de gezichten van de modellen bedekt zijn. Ik wil het mysterie en de anonimiteit rond Lucifer verbeelden met hoeden bezaaid met pailletten en stellages met grote stukken antiek kant. Wel is deze collectie echt een stuk chiquer dan voorheen, minder baarden, meer pantalons.” Marije de Haan

Deel dit artikel
Back to top