Interior

6 Snelle manieren om je tuin mooi en onderhoudsvriendelijk te maken

6 Snelle manieren om je tuin mooi en onderhoudsvriendelijk te maken

Heb je nog geen tijd gehad om je tuin zomerproof te maken? Of misschien weet je gewoon niet hoe het aan te pakken of waar te beginnen. Tenslotte is niet iedereen gezegend met de spreekwoordelijke groene vingers. Bovendien heb je waarschijnlijk een druk bestaan waarbij werken in de tuin niet op nummer 1 van je to-do lijstje staat. Toch wil je nog deze zomer graag genieten van een mooie tuin waar je heerlijke uurtjes door kunt brengen. Om dat te bereiken, geven wij je 5 super goede tips om op een snelle manier je tuin helemaal mooi en klaar te maken én te houden!

1. Kunstgras

Een van de snelste manieren om jouw tuin direct een upgrade te geven, is het leggen van kunstgras. Kunstgras heeft vele voordelen ten opzichte van echt gras. Het vergt namelijk nauwelijks onderhoud, hoeft niet gemaaid of besproeid te worden en behoudt zijn mooie groene kleur het hele jaar door. Het enige dat je hoeft te doen is het af en toe schoonmaken met een bladblazer. Daarnaast is kunstgras ook nog eens kind- en diervriendelijk. Je kunt kunstgras online bestellen en in 1 middagje in je tuin leggen. De sfeer en het comfort van je tuin is meteen met 180 graden veranderd. Makkelijker kan niet!

2. Betegeld terras

Kies voor je terras, als het enigszins mogelijk is, voor een ligging in de zon. Wanneer er veel schaduw is in ons vochtige klimaat zal je altijd groene aanslag krijgen. Verder is ook de materiaalkeuze van belang. Keramische tegels hoef je bijvoorbeeld nauwelijks te reinigen. Deze tegels bestaan in verschillende kleuren en afmetingen. Heb je liever natuursteen, dan is basalt of graniet de beste keuze. Daarnaast is het slim om de terrastegels niet te voegen met zand maar met voegmortel. Zo krijgt onkruid geen kans en hoef je nooit meer op je knieën onkruid tussen de tegels uit te trekken.

3. Overkapping of tuinprieel

Een overkapping of pergola is een geweldige toevoeging aan je tuin. Hiermee creëer je namelijk een plek waar je het hele jaar door kunt genieten, ongeacht het weer. Een overkapping biedt bescherming tegen regen en zon. Een prieel met schuifdoek is ook erg sfeervol. Tijdens een lichte bui houdt het je droog en biedt beschutting tegen de zon. Het plaatsen van een overkapping of prieel kan snel gedaan worden en geeft direct karakter en gezelligheid aan je tuin. Zet er een comfortabele loungeset of trendy tuinmeubelen onder en je hebt een heerlijke zitplek voor lange, zwoele zomeravonden of gezellige etentjes met vrienden en familie.

4. Borders met hortensia’s

Hortensia’s zijn prachtige bloemen die jouw tuin direct een kleurrijke uitstraling geven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en groottes, waardoor je eenvoudig kunt afstemmen op jouw persoonlijke smaak en de stijl van je tuin. Het aanleggen van borders met hortensia’s zorgt voor een mooie omlijsting van je tuin en vergt niet veel onderhoud. Bovendien zijn het gemakkelijke planten die er altijd netjes en verzorgd uitzien. In droge perioden met veel zon moet je ze elke avond even water geven. Je kunt uitgebloeide bloemschermen wegknippen om een langere bloei te bevorderen. Maar aan het eind van het seizoen kun je de schermen laten zitten. In de winter, zeker wanneer het gesneeuwd heeft, zien deze gedroogde schermen er prachtig uit.

5. Automatisch bewateringssysteem

Een automatisch bewateringssysteem is ideaal om ervoor te zorgen dat jouw hortensia’s of andere planten altijd voldoende water krijgen, zelfs als jij geen tijd hebt om ze dagelijks te besproeien. Met een automatisch bewateringssysteem kun je gemakkelijk instellen wanneer en hoeveel water er wordt gegeven, waardoor je planten altijd in optimale conditie blijven zonder dat jij er continu mee bezig hoeft te zijn.

6. Palm- of olijfboom

Een palm- of olijfboom is een echte eyecatcher voor je tuin. Deze bomen geven je tuin direct een mediterrane sfeer en brengen een stukje tropische vakantie naar huis. Daarnaast zijn palm- en olijfbomen relatief onderhoudsvriendelijk, waardoor ze perfect passen bij mensen met minder tijd voor tuinonderhoud.

7. Verlichting op zonne-energie

Met een paar leuke lampen, lampjes en lantaarns op zonne-energie heb je de sfeer in de tuin compleet. Dit soort verlichting is sfeervol en lekker makkelijk; het gaat vanzelf aan als het donker wordt en weer uit als het licht wordt. Overdag laadt het zichzelf op.

 

Met deze 6 snelle manieren kun je jouw tuin eenvoudig mooi en onderhoudsvriendelijk maken. Met kunstgras, borders met hortensia’s, een overkapping of pergola, een bewateringssysteem een prachtige, grote blikvanger in de vorm van een palm- of olijfboom én wat leuke lichtjes, creëer jij een prachtige tuin zonder al te veel inspanning. Een onderhoudsvriendelijk paradijsje!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top