Travel

Waarom Lapland op je bucketlist thuishoort

Waarom Lapland op je bucketlist thuishoort

Lapland is een heel bijzonder gebied. In de winter komt de zon er niet op en in de zomer gaat de zon nooit onder. En wat dacht je van het Noorderlicht? Genoeg redenen om de bestemming op je bucketlist te zetten. Een echte once in a lifetime ervaring!

Het land van de Sami

Lapland is ook wel het land van de lappen. Je vindt het gebied rond en boven de poolcirkel, en het ligt in Noorwegen, Zweden en Finland. Er wonen zo ongeveer 350.000 mensen. Het is een land van de rendieren en de Sami. De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. Een nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van rendieren.

@sheislittlewonderer Love 🫶🏼 #lapland #winter #christmas #christmas2022 #christmascountdown2022 #huskypuppy #foryoupage #santa ♬ White memory (Christmas song) - SOUND BANK

Bijzondere reis

Lapland voelt als een totaal andere wereld. Deze noordelijke bestemming is echt de moeite waard om te bezoeken in de winter. Denk aan een dik pak sneeuw, gave activiteiten en het spotten van het Noorderlicht. Er zijn genoeg activiteiten die niet kunnen ontbreken aan je bucketlist. Stap in de sneeuwscooter en geniet van het witte landschap, of in een authentieke slee achter een span husky’s of een rendier. En laten we wandelen of ijsvissen niet vergeten. Ook in de zomer kun je hier goed vertoeven en eindeloos wandelen in de natuur. Alles is wel mogelijk. Word jij ook al zo enthousiast?

@yasminhuish Christmas in Finland ❄️ #christmas #finland #lapland #fyp #foryou #foryoupage ♬ Snowman - Sped Ups 😻✨

Verrassende verblijfplekken en restaurantjes

Boek gelijk een overnachting erbij om je reis helemaal compleet te maken. Heerlijk slapen in een hut, iglo of ijshotel. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Zie je het al voor je, lekker naar de sterren kijken of slapen in een kamer van sneeuw en ijs? Naast al deze verblijfplekken, moeten we de restaurantjes niet vergeten. De inwoners van Lapland houden van puur en eerlijk eten. Eigenlijk eten dat rechtstreeks uit de natuur komt. Lekker genieten van een stukje zalm of forel. Het is het proberen waard. 

@momentsofgregory Imagine waking up here! #lapland ♬ video games - favsoundds

Het noorderlicht

Het noorderlicht is en blijft een natuurverschijnsel dat je een keertje gezien moet hebben. Je spot het noorderlicht in Lapland wanneer het goed donker is. In de wintermaanden heb je de meeste kans om dit licht te bekijken, omdat de dagen dan kort zijn en de nachten lang. De maanden november, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag. Het moet niet alleen goed donker zijn, maar er is ook zonneactiviteit nodig. Het noorderlicht ontstaat namelijk doordat er elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte in worden geslingerd. Zodra dit in aanraking komt met onze atmosfeer, ontstaan er lichtdeeltjes. Hoe meer zonneactiviteit, hoe intenser het noorderlicht is.

@yasminhuish Christmas in Finland ❄️ #christmas #finland #lapland #fyp #foryou #foryoupage ♬ Snowman - Sped Ups 😻✨

Het gehele jaar door

Wat eigenlijk maar weinig mensen weten is dat het noorderlicht niet alleen in de winter voorkomt, maar het gehele jaar door. Ook overdag en in de zomer. In juni en juli wordt het in Lapland niet donker, omdat in deze periode 24 uur lang de middernachtzon schijnt. Het noorderlicht is zichtbaar het sterkst in de maanden augustus tot en met mei.

@jarcce 5 reasons to visit Lapland nex winter🇫🇮😍 #finland #lapland #northernlights #fullmoon #winter #viral #auroraboreal ♬ Arrival to Earth - Steve Jablonsky

 

De beste periode

Het blijft lastig zeggen wat nou de beste periode is voor het noorderlicht. Aan de ene kant is midden in de winter ideaal vanwege de lange nachten, aan de andere kant zijn de maanden september en maart ook top. Dan is namelijk de meeste zonactiviteit. Laten we het erop houden dat de gehele winterperiode, eigenlijk stiekem tot april, geschikt is om dit prachtige verschijnsel te bekijken.

Bron: golapland.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top