Mama

Met deze tips slaapt je kind goed in de vakantie

Met deze tips slaapt je kind goed in de vakantie

Met de vakantie volop in gang, is er een grote kans dat je kind niet in zijn of haar eigen bed slaapt. En dat kan nog wel eens spannend zijn. Of je kindje nu net in een slaapritme zit of je bang bent dat je zoon of dochter de camping bij elkaar schreeuwt op vakantie, je kan altijd wel wat tips gebruiken. Met deze 5 tips slaapt je zoon of dochter als een roos.

1. Slaap in een vertrouwd (mogelijk) bed

Jij slaapt vast ook het lekkerst in je eigen bed en dat vind jouw kind waarschijnlijk ook. Wanneer je een campingbedje meeneemt op vakantie, slaap dan thuis meerdere keren ‘proef’. Wanneer hij of zij thuis al een keer in het bed heeft geslapen voelt het bed al eigen. Het campingbedje is geen vaste slaapplek dus leg bij thuiskomst je kindje weer in zijn/haar eigen bed. Gebruik op vakantie dezelfde knuffel, slaapzak en bedlampjes als thuis wanneer je je kindje in stopt. Fijn voor de herkenbaarheid. Wanneer je kind al wat ouder is, kan je ook het eigen dekbed of kussen meenemen. Wanneer dit niet past in je koffer, neem dan een eigen dekbedovertrek en kussensloop mee. Dat maakt al een groot verschil.

2. Leg de kids niet tegelijk in bed of bij elkaar

Heb je meerdere kinderen die qua leeftijd dicht bij elkaar zitten? Probeer ze op vakantie dan niet tegelijk naar bed te brengen. Tijdens de vakantie liggen ze vaak bij elkaar in hetzelfde bed, en houden ze elkaar wakker. Want wie vindt samen keten en spelen niet leuk? Een paar nachtjes is misschien nog leuk, maar wanneer het na een paar dagen niet ophoudt leg ze dan op een ander tijdstip in bed. Opgelost.

3. Al wandelend in slaap laten vallen

Is je zoon of dochter nog een baby? Dan kunnen de middagslaapjes ook prima in de wandelwagen. Zo kun jij toch je gang gaan. Valt je baby snel in slaap tijdens het wandelen? Dan kun je in de avond ook een fijne wandeling maken. De perfecte truc op vakantie.

4. Maak je niet té druk: het is vakantie

De belangrijkste tip; maak je niet druk. Zo voorkom je al een hoop stress. Je kinderen nemen je stress snel over, waardoor ze minder goed slapen. Een ander ritme op vakantie is niet erg, wees niet “bang” dat ze thuis het normale ritme niet meer oppakken. Ervaring leert dat kids binnen een paar dagen alweer gewend zijn aan hun normale ritme.

5. Plan rustdagen in

Maken nieuwe indrukken je kindje onrustig? Plan dan rustdagen in, ook al is het vakantie. Soms is hij of zij gewoon te moe om rustig in slaap te kunnen vallen. Wanneer je dat merkt, plan dan dagen waarin je wat kalmer aan doet. Minder uitstapjes en nieuwe indrukken. En zorg altijd voor een rustig moment voor het naar bed brengen, met een vast bedritueel.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top