Lifestyle

Met deze 4 tips kom jij binnen no-time van belangst af

Met deze 4 tips kom jij binnen no-time van belangst af

Krijg je het al benauwd wanneer iemand aan je vraagt of jij dat belangrijke telefoontje kan plegen? Je krijgt klamme handen en je hart gaat steeds sneller kloppen. Bellen is dus iets wat je liever niet doet. Om je even gerust te stellen: you are not alone! Er zijn heel veel mensen met belangst.

Dit kan een stukje onzekerheid zijn omdat je niet weet wat er gaat komen, maar het kan ook zo zijn dat je gewoon liever een berichtje stuurt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Er zijn wel een aantal handige tips die je kunnen helpen om van die ‘belangst’ af te komen. Ben je benieuwd? Je leest er alles over in dit artikel!

 

Tip #1 - Leren van anderen

Waar sommige mensen het lastig kunnen vinden om een telefoontje te plegen, hebben anderen hier totaal geen last van. Kijk bijvoorbeeld eens hoe een collega zo’n belangrijk telefoontje aanpakt. Het is helemaal niet erg om soms even buiten je comfort zone te stappen en om tips te vragen. Op welk gebied dan ook. Ik weet zeker dat jouw collega je graag helpt!

Tip #2 - Voorbereiding is het halve werk

De meest voorkomende reden waarom mensen ‘belangst’ hebben, is omdat ze niet weten wat er komen gaat. Voorbereiding is dus echt het halve werk. Schrijf op waar je het over wilt gaan hebben. Zijn er bijvoorbeeld belangrijke punten die echt niet vergeten mogen worden? Alleen al een paar duidelijke steekwoorden kunnen die houvast bieden waar je naar op zoek bent.

Tip #3 - Gesprek opnemen

Uiteindelijk kun je ook van jezelf leren. Iets wat je misschien niet snel doet, maar wat ook kan helpen is het gesprek opnemen. Zie dit als een soort evaluatie. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? En hoe ga je een telefoongesprek in het vervolg aanpakken? Houd desnoods een boekje bij met daarin wat tips voor jezelf op basis van het opgenomen gesprek.

Tip #4 - Een rustige ruimte opzoeken

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een bepaalde vorm van faalangst hebt. Helemaal niet gek natuurlijk, want ook dit hebben veel mensen. Maar het kan zo zijn dat - wanneer je in een drukke ruimte vol collega’s zit - je jezelf minder comfortabel voelt om een zakelijk gesprek te voeren. Zoek daarom een rustige ruimte op. Hierdoor kan niemand meeluisteren met het gesprek en hoef je ook niet bang te zijn voor de mening van anderen.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top