Mama

7 dingen uit onze kindertijd die we graag door willen geven aan onze kids

7 dingen uit onze kindertijd die we graag door willen geven aan onze kids

Tradities zijn er niet zomaar: het zijn vaak fijne momenten waar jij op kunt rekeningen en die mooie herinneringen achterlaten. Als kind zijnde, zijn tradities super belangrijk. Samen de kerstboom versieren en op de eerste mooie dag van het jaar met het hele gezin naar het strand: er zijn talloze opties. 

Heb jij een gezinnetje en wil je meer aandacht besteden aan tradities en rituelen? Dan hebben we nog wel wat aanbevelingen voor jou waar wij een warm gevoel aan over hebben gehouden. 

1. Maak lezen een prioriteit
Lezen is zo belangrijk! Als we ouder zijn, hebben we hier niet altijd tijd voor en dat terwijl het de ultieme manier is om even te ontspannen en je gedachten te verzetten. Een boek lezen voor het slapen gaan is een fijne afsluiter van de dag voor kinderen. Naast wat tijd samen, komen ze tot rust. 

2. Vier het leven aan de hand van kleine dingen
Sneeuwt het? Ga naar buiten met het hele gezin en laat de vlokken op je gezicht vallen. Gooi sneeuwballen naar elkaar totdat je wangen koud en rood zijn. Herinneringen maken hoeft geen geld te kosten: het gaat om de kleine dingen. 

3. Verleg de grenzen
De vertrouwde omgeving van je kind is natuurlijk fijn maar jouw spruiten leren ook een hoop van tripjes naar onbekende omgevingen. Van regelrechte vakanties tot een dagje met de auto naar een andere plek: alles telt.

4. Laat je kinderen zelf kiezen
Of het nou gaat om dat ze zelf hun ontbijtje één keer per week mogen uitzoeken of dat ze tijdens hun verjaardag alles mogen doen (redelijkerwijs) wat ze zouden willen: tot 's avonds laat film kijken of naar de dierentuin. Geef je kinderen zo nu en dan complete zelfbeslissingsrecht. Hier leren ze van en het maakt ze onafhankelijk.

5. Zing een speciaal liedje voor het slapen gaan
Misschien doe je dit al maar heb je er al aan gedacht om zelf eentje te bedenken? Een simpel, leuk en lief liedje dat helemaal van jullie is. Maak er een knuffelmomentje van om het extra fijn te maken. 

6. Quality time is super belangrijk
Maak tijd om met elkaar wat speciaals te doen. Ga bijvoorbeeld ééns per jaar naar een bepaald dorpje of meertje toe en maak van die bestemming een traditie. 

7. Speel spelletjes
Elke avond na het eten of ééns per week: door regelmatig met elkaar spelletjes te spelen, creëer je instant gezelligheid. Met kleine kinderen is memory bijvoorbeeld ideaal of verstoppertje en naarmate jouw kids ouder worden, kun je over tot bord- of kaartspellen.

Beeld: Photo by Derek Owens on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top