Lifestyle

Op een rijtje: dit zijn de kersttradities in Europa

Op een rijtje: dit zijn de kersttradities in Europa

Vaak gaan we ervan uit dat kerst overal op dezelfde manier wordt gevierd. Toch heeft ieder land eigen tradities. Niet overal kennen ze een tweede kerstdag of worden cadeautjes onder de kerstboom gelegd. Wij hebben verschillende kersttradities in Europa op een rijtje gezet.

 

Kersttradities in Europa


Nederland

Onze kersttradities zorgen ervoor dat we zo van kerst houden. In Nederland hebben we veel verschillende tradities en gewoontes rond kerst. Een hele typische traditie is toch wel de versierde kerstboom in de woonkamer. Sinterklaas is nog niet eens geweest of de eerste bomen verschijnen al bij de mensen thuis. Maar wat dacht je van kerstkaarten sturen of een foute kersttrui dragen? We gaan helemaal los. Ook samen eten bij het kerstontbijt of in de avond gourmetten is typisch Nederland. Het kan allemaal en we genieten er enorm van!

Frankrijk

Ook in Frankrijk zetten ze net zoals wij een kerstboom op. In Nederland geloven kinderen in Sinterklaas en in Frankrijk geloven kinderen in de Kerstman. Hij wordt ook wel Papa Noël genoemd. Er is iets speciaals aan de kerstdagen in Frankrijk. Zij vieren namelijk de ‘Arbre de Noël. Dit is een feest dat werkgevers geven voor de kinderen van de werknemers. Een dag waarop je kerstkraampjes kunt bezoeken of op de foto kunt gaan met de kerstman. Een groot verschil is dat Fransen geen tweede kerstdag kennen. Op kerstavond komen families vaak bij elkaar voor een uitgebreid diner. Op 1e kerstdag vindt er een uitgebreide kerstlunch plaats. Fransen houden van lekker eten en met name chocolade is mega populair.

Engeland

In Engeland wordt kerst gevierd op Christmas Eve (24e), Christmas Day (25e) en Boxing Day (26e). Op kerstavond zijn er kerkdiensten (carol services). Kinderen hangen kerstsokken op, in de hoop dat ze van de cadeautjes krijgen van de kerstman. Op Christmas Day komt familie vaak samen en openen ze cadeautjes. De cadeaus liggen klaar onder de boom om opengemaakt te worden. Het kerstdiner begint vaak al vroeg, namelijk rond 3 uur ’s middags. Populaire gerechten zijn kalkoen, groenten en gebakken aardappels. Maar ook veel zoetigheden worden gegeten deze dag. De tweede kerstdag wordt ook wel ‘Boxing Day’ genoemd. Tegenwoordig is het een trend om in de uitverkoop te gaan shoppen. Maar lekker een drankje doen en wat eten mag tijdens deze dag ook zeker niet ontbreken.
 

Italië

In Italië brengt de kerstheks ‘La Befana’ cadeautjes bij kinderen in hun sokken. Ze komt op haar bezemsteel. Kinderen die goed geluisterd hebben krijgen snoep en stoute kinderen krijgen kolen in hun sokken. Zoals ze bij ons een schoentje zetten tijdens Sinterklaas, zetten ze in Italië een glas wijn en een maaltijd neer voor de heks. Tijdens het kerstfeest eten Italianen bijvoorbeeld veel vis of kerstbroden. Jaarlijks bouwen Italiaanse families een kerststal. Deze wordt gezien als kunst.
 

Griekenland

In Griekenland is Kerstmis niet het belangrijkste feest dat gevierd wordt, want dat is Pasen. Toch wordt het kerstfeest wel erg goed gevierd. Kinderen gaan zingend langs de deuren met goede wensen en ze zingen “kalanda”. In ruil daarvoor krijgen ze snoepjes en gedroogd fruit. Na 40 dagen vasten komen er echte kerstspecialiteiten op tafel. Traditioneel wordt er varkensvlees en gevulde kalkoen gegeten. Eten staat voor veel Grieken als nummer 1 voor geluk. Een traditie in Griekenland is om op 25 december naar de kerk te gaan om de geboorte van jezus te vieren. In Griekenland doen ze niet aan kerstbomen versieren. Nee, binnenshuis zetten Grieken een versierde boot op tafel of in de kast. Een boot staat namelijk symbool voor het maken van een nieuwe reis, een nieuw begin.
 

Spanje

Al weken voor het kerstfeest zelf kun je in de Spaanse straten veel kerstverlichting verwachten. Straten en etalages worden prachtig versierd en overal worden kerstliedjes (villancicos) gezongen. Er staan levensgrote kerststallen opgesteld en ook kerstmarkten worden steeds populairder. In Spanje is kerstavond (Nochobuena) erg belangrijk tijdens het kerstfeest. Families komen samen om urenlang te tafelen. Een populaire traditie is het zingen van villancicos. Voor ons bekend als Feliz Navidad! Een drankje dat niet weg te denken is na het avondeten is cava. Verder zijn gebraden kalkoen (pavo asado) en het eten van kerstzoetigheden mega populair. In Spanje heet de kerstmaan Papa Noel.  Op eerste kerstdag liggen er cadeautjes klaar onder de kerstboom. Met de hele familie is het een traditie om met elkaar een kerststel in te richten. In tegenstelling tot Nederland kent Spanje geen tweede kerstdag.

Bron: Caractere.be
Beeld: pexels.com
Deel dit artikel
Back to top