Lifestyle

Zo bescherm je je huisdier tegen de hitte

Zo bescherm je je huisdier tegen de hitte

Natuurlijk willen we niet klagen over de aanhoudende hoge temperaturen, maar voor dieren is het niet ideaal. Huisdieren kunnen vaak de hitte niet zo goed kwijt als wij mensen. Om die reden vind je hier het perfecte hitteplan voor jouw favoriete beestje! 

Hond

Honden zijn vrij gevoelig voor hitte. Een hond raakt alleen hitte kwijt via zijn pootjes en door te hijgen. Let daarom goed op een snelle adem, rode slijmvliezen, heet aanvoelen en geen eetlust. Grijp dan vooral gelijk in door hem of haar te verkoelen! Geef je hond genoeg vers en koud water. Laat hem of haar lekker zwemmen in een meertje in de buurt of in een hondenbadje in de tuin. Pas op: gebruik geen ijskoud water, dan kan de hond onderkoeld raken. Gooi er een emmer warm water bij.  

Lange uitlaatsessies kun je beter vermijden. Maak korte ommetjes en ga niet tijdens de heetste uren van de dag. Loop zoveel mogelijk in de schaduw en vermijd heet asfalt. Houd ze wel rustig en laat ze niet te veel rennen. Is je viervoeter toch wat actief geweest en lichtelijk oververhit? Doe een cooling halsband om! Of maak de hond nat, met lauwwarm water.

Let op als je een kortharige hond hebt. Hun huid kan verbranden in de zon, dus smeer ze in met een speciale zonnebrandcrème voor honden. Vraag advies aan je dierenarts of bij de dierenwinkel.

Koeling mat voor huisdieren - €19,99

Geen autoritjes!

Autoritjes kun je het beste vermijden of proberen zo kort mogelijk te houden. Laat je hond NOOIT alleen in de auto achter, ook niet voor een paar minuten. In een stilstaande auto bij 35 graden Celsius is het na 10 minuten al 45 graden Celsius binnen. Ook als de ramen openstaan. Het diertje kan dan binnen enkele onwel worden en zelfs overlijden aan oververhitting. 

Kat

Je kat zoekt waarschijnlijk zelf al een koel plekje op in deze hitte. Houd de ramen, deuren en gordijnen gedurende de dag dicht om warmte zoveel mogelijk buiten te houden. 's Ochtends en 's avonds kun je wel luchten. Zorg daarom voor genoeg koele schaduwrijke plekken en voor vers water op meerdere plekken in het huis. Je kunt het water koel houden, door er een ijsblokje in te stoppen. De koelingmatten voor honden kun je ook voor katten gebruiken. 

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals konijnen en cavia's kunnen niet goed tegen hitte. Haal daarom als eerste het hok gelijk uit de volle zon. Vul een plastic fles met water en leg hem in de vriezer, doe er een handdoek omheen en je konijn heeft een lekker koelelement. 

Iglo met koelmat - 

 

 

Succes ermee! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top