Mama

BEWEZEN! Ook mannen hebben een biologische klok

Grijze haren geeft een man extra uitstraling en een frons in het voorhoofd is sexy terwijl vrouwen bij de eerste grijze haar hun leven voorbij zien schieten. Soms lijkt het alleen alsof de klok voor vrouwen tikt en die biologische klok tikt soms harder dan je lief hebt.

Uit een onderzoek van Beth Israel Deaconess Medical Center en de Harvard Medical School in Boston blijkt dat ook mannen te makken hebben met een tikkende biologische klok. Nu hebben mannen er pas op latere leeftijd mee te maken maar ook zij ervaren gevolgen bij het krijgen van een kind.

Vooral bij IVF worden mannen geconfronteerd met hun leeftijd. Tijdens de duur van het onderzoek werden veertien jaar lang de gegeven verzameld van ongeveer 19.000 IVF-behandelingen. De stellen die deze behandelingen ondergingen waren opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. 'Onder de 30 jaar', '30 tot 35 jaar', '35 tot 40 jaar' en '40 tot 42 jaar'. Het zal je misschien niet verbazen dat vrouwen in de categorie 40 tot 42 jaar de minste kans hadden om met IVF succesvol in verwachting te raken. Maar uit het onderzoek bleek dat ook mannen in deze categorie minder vruchtbaar zijn.

Vrouwen die jonger waren dan 30 jaar en een partner hebben met een leeftijd tussen de 30 en 35 jaar hadden 73 procent kans om een baby te krijgen. Was de man tussen de 40 en 42 jaar, dan nam die kans af tot maar 46 procent. Een groot verschil. Het onderzoek wil met de resultaten dan ook aangeven dat niet alleen vrouwen hun leeftijd in de gaten moeten houden wanneer ze een kinderwens hebben, maar ook dat mannen hier over na moeten denken. Zeker in het geval van IVF blijkt leeftijd een rol te spelen.

Beeld: Getty Images

Deel dit artikel
Back to top