Mama

Zo leer je babysignalen kennen

Zo leer je babysignalen kennen

Baby’s zijn erg fanatiek met het bewegen van hun ogen en handen. Ze proberen hiermee te laten zien wat ze graag willen. Echte babysignalen dus. Vanaf dag één kun je al contact maken met je baby en dit is hoe je dat doet.

Babysignalen herkennen

Contact maken

Je baby reageert op je stem, geur en op aanrakingen. Dit zijn allemaal babysignalen. Let maar eens goed op hoe je kind hierop reageert. Begin vanaf moment één tegen je baby te praten. Vertel verhaaltjes tijdens het aankleden, in bad doen en in bed leggen. Kindjes kun je troosten door rustig tegen ze te praten. Dit is een goede manier om later met emoties om te kunnen gaan. Zingen werkt ook heel erg goed. Door je kindje dicht tegen je aan te houden, maak je ook veel contact. Op deze manier bouw je een band op en dat is goed voor de ontwikkeling. 

Lichaamstaal

De lichaamstaal van baby's zegt heel veel. Je kunt namelijk aan het gezichtje van je baby al zien hoe hij of zij zich voelt. Bij een blij gezichtje voelt de baby zich goed en als het kindje geluid maakt en je aan kijkt, wil hij of zij contact met jou. Aan het gezichtje kun je zien hoe de baby zich voelt en aan de lichaamstaal kun je het merken. Hierbij een paar voorbeelden van lichaamstaal:

  •  Als je baby zich niet lekker voelt, kromt het lichaampje in en worden de beentjes opgetrokken.
  • Als je baby blij is kruipt hij of zij ook in elkaar, maar dan van plezier.
  • Als je baby ontspannen is, dan is het lichaampje recht en zijn de handjes open.

Na-apen

Het na-apen kan beginnen. Je kindje reageert op jouw gezicht en stem. Baby’s vinden het prachtig om je na te doen. Trekt maar eens een pruillip, je baby doet je na. Ook als je je wenkbrauwen omhoog doet of je gaat lachen. Het hele gezichtje beweegt mee. Imiteren wordt een sociale activiteit. Je kindje gaat alle gezichten in zijn zicht observeren en bestuderen. Kijk maar eens op welke mimiek je baby reageert. Zo kun je uren spelen.  
 

Horen

In het begin horen baby’s alleen maar hoge tonen. Vandaar dat mensen altijd met hoge toon praten, want daar reageren baby’tjes beter op. Vanaf de geboorte herkent een baby al de stem van zijn of haar moeder. Je kindje heeft namelijk de stem al gehoord in de baarmoeder. Als je partner erg betrokken is bij de zwangerschap, dan herkent je kind vaak ook de stem van je partner.

 

Omgaan met gevoelens

Je kindje voelt aan hoe jij je voelt. Misschien ben je ontspannen, verdrietig of moe. Let maar eens op het babysignaal. Je kindje reageert op jouw emotie. Je baby leert zo met gevoelens omgaan. Houd je baby dicht tegen je aan, ook als je je niet goed voelt. Kijk maar eens hoe jouw kindje hierop reageert.

 

@mikaylamatthews

I do not deserve her, stop it right now!! 😭😭🥹

♬ original sound - Zach webb

 

 

Bron: Jeugdengezinutrecht.nl en 24baby.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top