Wedding

Dit is waarom bruiden een witte trouwjurk dragen

Een paar weken geleden ontdekten we wat de echte reden is achter de bruidssluier. Sindsdien is onze nieuwsgierigheid naar de vraag waarom bruiden voornamelijk in een witte jurk trouwen niet meer weggegaan. Gelukkig hebben we daar nu het antwoord op!

De white wedding dress is eigenlijk pas na 1920 ontstaan. Koningin Victoria van Engeland bleek namelijk een echte trendsetter te zijn. Ze liep in een roomwitte jurk met pofmouwen naar het altaar, waarna de witte trouwjurk razend populair werd. Maar dit kwam ook doordat Grace Kelly in 1956 in het huwelijksbootje stapte, met Prins Rainier III van Monica, in een hoog aangesloten kanten top met een witte zijden rok. 

Hoewel blauw ooit het symbool was van reinheid, werd het uiteindelijk toch echt wit die de zuiverheid en maagdelijkheid symboliseert. En dat is de reden geweest dat vrouwen in het wit wilden trouwen, want naar rijmpjes als deze werd absoluut geluisterd.

“Married in white, you have chosen right. Married in green, ashamed to be seen. Married in red, you will wish yourself dead. Married in blue, you will always be true. Married in yellow, ashamed of your fellow. Married in black, you will wish yourself back. Married in pink, your spirits will sink.”

Inmiddels maakt het niet meer uit waar je in trouwt. Of het nu in wit is of in pastel roze, in een mini jurkje of in een lange japon met een enorme sleep, in een jurk met een open rug of een off-shoulder dress. Elke bruid trouwt in haar ultieme droomjurk en elk seizoen brengt opnieuw verrassende bruidsmode met zich mee. Maar de witte jurk zal hoogstwaarschijnlijk altijd traditie blijven!
Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top