Fashion

WATCH OUT: 5 tips voor veiliger internetten

Eventjes inloggen op een onbekend wifi-netwerk, je telefoonnummer op Facebook zetten of je Facebookfriends laten weten dat je drie weken naar Thailand bent? Dat doe je na het lezen van dit artikel waarschijnlijk niet meer. 

1. Lekker op je internetbundel besparen en inloggen op een wifi-netwerkje op het station of in een restaurant? Niet zo slim. Wat je deelt via dat open netwerk, is namelijk vervolgens voor iedereen te zien. Hackers kunnen met gemak inloggen op jouw accounts en zien wat jij met je vrienden deelt. Als je toch wil inloggen op een vreemd wifinetwerk, zorg dan dat je geen persoonlijke informatie of wachtwoorden deelt. 

2. ''Yes! Free wifispot! Snel mijn appjes lezen.' Wil je hackers vermijden op je telefoon, dan is het beter om even te wachten met reageren op je appjes en niet te verbinden met een wifispot zoals goodfreewifi. Dit soort wifispots zijn goldmines voor hackers. 

3. Fijn. Nieuwe update, al je nummers kwijt. Snel even op Facebook zetten: 0612345678 voeg me toe! Leuk als je houdt van reclame, anders is het beter om in privegesprekken nummers uit te wisselen. Er zitten genoeg commerciële organisaties op Facebook die er een leuk slaatje uit willen slaan om jou over te halen dé nieuwste producten te kopen. Een beetje hetzelfde als een telefoonabonnement die afloopt waardoor je aan de lopende band gebeld wordt met acties. Tip: gewoon niet doen.

4. 'Drie weken naar Portugal, lekker genieten van mijn rust.' Leuk om te delen met vrienden, nog leuker voor inbrekers. Je bent niet thuis, dus in die drie weken kunnen ze makkelijk langs komen om je huisje van binnen te bewonderen...

5. 'Roosje heeft haar eerste stapjes gezet!', 'Roosje op haar eerste schooldag', 'Roosje met haar tekenening'. Ook zo'n hekel aan deze personen op Facebook? De berichten zijn niet alleen een beetje (boel) overkill, maar ook niet veilig. Niet iedereen die zich op internet bevindt heeft goede bedoelingen met foto's, dus kijk heel goed uit met het plaatsen van foto's van kinderen. Vooral in combinatie met de echte naam.

Deel dit artikel
Back to top