Fashion

Risotto con prosecco

Recept - Het is herfst. En dan krijg je trek in comfort food! Dus hier een recept voor herfstrisotto met paddenstoelen en Prosecco. De geur van verse kruiden trekt door je huis en je wordt lekker warm van zo’n dampend bordje rijst.
Risotto, letterlijk riso cotto (gekookte rijst) is helemaal niet moeilijk te maken, maar je moet er wél bij blijven. De basis van elke risotto bestaat uit (1) risottorijst - bijv arborio of carnaroli-, (2) een ui, (3) wat olijfolie en (4) wijn. Het kan hierbij om witte, rode, of zoete wijn gaan. In dit geval gebruiken we een Prosecco, geïnspireerd door de Prosecco van online wijnwinkel Vindict, waarover je eerder kon lezen.
Risotto met Prosecco en paddenstoelen
Benodigheden voor 4 personen
40 – 45 minuten
400 gr risottorijst
warme groentebouillon (neem als verhouding 1,5 liter bouillon : 400 gr rijst)
2 uien
teentje knoflook
glas Prosecco
mix van verse paddenstoelen (cantharellen, kastanje, porcini, bos etc) – 500 gr
eventueel wat gedroogde porcini (eekhoornstjesbrood)
goede olijfolie
klont boter
vers geraspte parmezaan
zout en versgemalen zwarte peper
1. Gebruik ten eerste een pan met dikke bodem die de warmte goed geleidt (anders gaat het aanbakken)
2. Zet alle ingrediënten voor de risotto klaar zodat je het kookproces niet hoeft te onderbreken, dus de bouillon, de paddenstoelen etc.
3. Fruit de ui in de olie en voeg de rijst toe en roer om tot ‘ie glanst. Blus af met een glas Prosecco – de rest kun je opdrinken tijdens het roeren.
4. Voeg de gedroogde porcini toe, deze hebben een meer geconcentreerde smaak dan de verse paddenstoelen, die je later toevoegt.
5. Blus vervolgens af met lepel bouillon,die je in een aparte pan de hele tijd tegen de kook aan houdt. Roer met een houten lepel, maar ook weer niet te vaak anders maak je de rijstkorrels stuk en voeg telkens een lepel bouillon toe als het vocht verdampt is.
6. In een koekenpan laat je een teentje knoflook kleuren en daarin bak je de paddenstoelen even aan. Breng op smaak met zout en peper.
7. Voeg de paddenstoelen toe en laat ze de laatste tien minuten mee koken in de risotto, houd wat apart voor de garnering.
8. Roer er als de rijst klaar is een klont boter door en laat ‘mantecare’ (dan wordt ‘ie zo lekker romig).
9. Garneer met de overgebleven paddenstoelen en serveer met veel verse parmezaan, en een paar draaien zwarte peper. Laat die herfst maar komen!

Deel dit artikel
Back to top