Fashion

Cin Cin! Martini ProseccoLandelijk - 'Cin cin' zeggen ze in Italië als ze proosten. En daar is reden toe, want vanaf nu kunnen we proosten met Italiaanse bubbels. Martini komt namelijk met prosecco!
Een zeiljacht in de azuurblauwe zee, zwoele zomers, een fladderjurkje van Missoni en bruin getinte mediterrane mannen. James Bond film of de wereld bezien na een glas prosecco? Het laatste. Prosecco wordt in Italië vaak als aperitief gebruikt. Een frisdroge wijn, die de eetlust opwekt. En in het gezelschap van de juiste Bond-girl of Bond-boy wie weet wat nog meer.
Maar wat is het nou eigenlijk? Champagne, bubbels, spumante? Prosecco is de naam van de inheemse Italiaanse druif, waarvan deze wijn gemaakt wordt. Deze spumante (een verzamelnaam voor bubbelwijn), is geen champagne, want wordt niet volgens de Franse méthode traditionelle gemaakt. Het snellere gistingsproces van Prosecco zorgt voor fijnere belletjes en een romigere mousse. Ook is de smaak minder scherp dan champagne, eerder zacht verfrissend door de mooi aanwezige zuren.
In Italië begint het Prosecco-feest meestal al om 12.00 uur in de klassieke kitscherige spiegelbar. Als aperitiefje voor de lunch. Een ober in zwartwit pinguïnkostuum serveert je glas prosecco met stuzzichini (hapjes) zoals olijven, uitjes in het zuur en een crostini-assorti. Ja, laat dolce vita maar aan Italianen over! Martini brengt een beetje van dat zoete leven naar Nederland met de nieuwe Martini prosecco. Het is vanaf nu verkrijgbaar bij diverse supermarkten en slijterijen en in de betere geselecteerde horecagelegenheden.

Deel dit artikel
Back to top