Fashion

Expo Scholten & Baijings: Blush

Design in full colour - Deze zomer (t/m 28 augustus) heeft het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch een primeur met het eerste museale overzicht van het ontwerpersduo Scholten & Baijings. De bijzondere werkwijze van dit jonge Nederlandse ontwerpbureau staat centraal in de unieke tentoonstelling: Blush - design in full colour.
In een eigenzinnige, bijna on-Nederlandse ontwerpstijl combineren Stefan Scholten (1972) & Carole Baijings (1973) minimale vormen en een afgewogen kleurgebruik met traditionele ambachten en industriële productietechnieken.
Scholten & Baijings slaan hiermee een brug tussen de ontwerper, de ambachtsman en de fabrikant. Hun nauwe betrokkenheid bij het productieproces resulteert in vormgeving met een perfecte afwerking én een persoonlijk signatuur. Deze perfectie is het resultaat van een integrale visie op het ontstaansproces van het product: de uitvoering gaat in nauwe samenwerking met ambachtelijke vakmensen en gerenommeerde producenten. Uiteenlopende werkwijzen vertalen zich bij Scholten & Baijings in functionele en tegelijkertijd eigenzinnige producten waaronder lampen, plaids, bijzettafels, sjaals, glaswerk, servies en meubels
Met hun ragfijne afwerking, betoverend kleurgebruik en een subtiele materiaalbehandeling worden deze ontwerpen binnen de internationale designwereld hoog gewaardeerd. In 2010 kregen de ontwerpers de Woonbeurspin en een Dutch Design Award voor 'Paper Table'. Dit jaar werden ze genomineerd door Wallpaper voor de Designer of the Year -prijs en kregen ze van hetzelfde tijdschrift een Design Award voor het servies 'Paper Porcelain'.
De tentoonstelling legt de nadruk op het bijzondere ontwerpproces en de persoonlijke werkwijze van Scholten & Baijings. Deze wordt gepresenteerd vanuit vier verschillende invalshoeken: 'Delighted States' - essentiële samenwerking met musea die reflecteren op historische collecties; 'In Fusion' - de 'atelier-matige' manier van werken vanuit het handelend denken; 'D-constructed' – uiteenlopende productieprocessen met nationale en internationale fabrikanten en 'Live in Colour' - de kijk van Scholten & Baijings op de toepassing van producten in een hedendaagse woonomgeving. Zo vormt het traject van concept via ontwerpproces en productiekeuze tot eindproduct de rode draad van de tentoonstelling.
Scholten & Baijings tekenden zelf voor de vormgeving van de expositie in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Zo is de tentoonstelling Blush – design in full colour het meest recente product van deze meesterlijke ontwerpers.
www.sm-s.nl

Deel dit artikel
Back to top