Fashion

This is America in Centraal Museum

Utrecht - Iedereen heeft zo zijn eigen gedachtes bij én mening over Amerika. De één denkt aan het prachtige landschap of de grootse steden, de ander aan Bush en de macht die het land heeft. Van 23 juni tot 8 oktober staan in het Centraal Museum in Utrecht de visies op de Amerikaanse droom centraal in de expositie: ‘This is America’.
In de tentoonstelling schetsen zeventien hedendaagse kunstenaars uit West-Europa en Noord-Amerika hun persoonlijke beeld van de Verenigde Staten als dominante natie op het gebied van media en massacultuur. Ze reageren op de ‘Amerikaanse Droom’ die in de 20ste eeuw steeds verder werd geperfectioneerd in de massamedia. Sinds 9 september en de oorlog in Irak zit er een barst dat beeld. De geselecteerde kunstenaars laten zien wat het hedendaagse Amerika nu voor hen betekent.
Je kunt foto’s, installaties en videowerken bekijken van onder andere: Paul Chan, Martin le Chevallier, Candice Breitz, Guerrilla Girls, Aernout Mik, Sarah Morris, Jan van Nuenen, Lucy Orta, Daniel Pflumm, Heather and Patrick Rose-Burnett, Tom Sachs en Zoe Strauss.
Rond 1970 kozen de Amerikaanse fotorealisten ervoor in hun schilderijen typisch Amerikaanse onderwerpen vast te leggen: showrooms en neonreclames, kauwgomballen en flipperkasten, cruiseschepen en vliegtuigen enzovoort. Daarmee spiegelen ze ons fraai gepolijste beelden voor van een perfecte werkelijkheid. In ‘This is America’ kun je een selectie zien van werken van Amerikaanse fotorealisten uit Nederlandse museale collecties. Denk aan foto’s van onder andere Don Eddy, Duane Hanson, Richard McLean, Malcolm Morley, John Salt en Ben Schonzeit.
Je kunt de expositie ‘This is America’ bekijken in het Centraal Museum in Utrecht van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur. Entree is € 8. (Beeld: Tom Sachs)

Deel dit artikel
Back to top