Fashion

We bellen!

Den Haag - 125 jaar geleden werd er voor het eerst getelefoneerd in Nederland. In 1881 opende in Amsterdam een telefoonnet met 49 abonnees die met elkaar, via een telefoniste in een telefooncentrale, konden converseren. Zoiets was in Nederland nog nooit vertoond. Het Museum voor Communicatie verbeeldt in een kleine maar fijne tentoonstelling welke maatschappelijke en sociale rol de telefoon in Nederland in de afgelopen 125 jaar speelde.
Lange tijd is de telefoon tamelijk onopgemerkt door het leven gegaan. Pas in de jaren ’60 van de 20e eeuw is hij geleidelijk aan voor iedereen tot een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven gaan behoren. En de afgelopen tien jaar is de telefoon in zijn mobiele versie een medium geworden waar we eigenlijk niet meer zonder kunnen! De tentoonstelling ‘We bellen!’ toont op een dynamische manier die veranderde rol van de telefoon. Van een deftig apparaat dat door bediendes in de gang werd opgenomen, via een gezellig gebruiksvoorwerp in de woonkamer voor iedereen, naar uiteindelijk een lifestyle object voor het individu.
De tentoonstelling toont hoe tot circa 1920 de telefoon voornamelijk en een puur zakelijk instrument was voor de elite, zoals huisartsen en advocaten. Daarna brak de zogenaamde ‘iedereen-telefoon-fase’ aan. Hier ligt de nadruk op tafeltoestellen, want de telefoon verhuist van de gang naar de huiskamer en we gaan bellen voor de gezelligheid. In deze periode, die tot in de jaren ’80 duurt, wordt voor het eerst ook reclame gemaakt voor de telefoon. Tenslotte breekt het digitale en mobiele tijdperk aan. Je kunt in de tentoonstelling de eerste autotelefoon bekijken en de allereerste mobiele telefoon, de Carvox 2453 uit 1986..beter bekend als koelkast! Uit iedere periode zijn ook highlights van typerende reclamecampagnes en psuper mooi fotomateriaal te zien. We bellen! 125 jaar telefonerend Nederland is t/m september 2006 te zien in het Museum voor Communicatie in Den Haag! Dinsdag t/m zondag geopend, entree € 6,00

Deel dit artikel
Back to top