Fashion

Weekday lanceert gender-free capsulecollectie

De Zweedse retailer Weekday lanceert voor voorjaar 2014 de capsulecollectie MTWTFSS/HE: een collectie die door zowel mannen als vrouwen gedragen kan worden. Weekday archief-klassiekers krijgen een ‘gender-free’ design-update en onderzoeken op een innovatieve manier de relatie tussen lichaam, kledingstuk en identiteit. De collectie wordt gelanceerd met een opvallende film waarin het concept wordt uitgelegd en de collectie te zien is (zie hieronder).

Drie prangende vragen


Weekday startte deze collectie met drie prangende vragen: waarom zou kleding gender stereotypen moeten reflecteren, is de focus op design niet belangrijker en hoe helpen we mensen zich te uiten? Vanuit dit perspectief komt zij met deze unieke gender-free collectie.

Iconische Weekday stijlen
De MTWTFSS/HE brengt nieuwe ‘gender-free’ interpretaties van iconische Weekday stijlen: de bomber, de trenchcoat, denim, het leren jasje, het t-shirt en het ruitpatroon. De collectie is niet androgyn, maar bestaat uit afzonderlijk te dragen items die de look van zowel mannen als vrouwen versterken.  Elk detail is opnieuw bekeken en brengt een nieuwe balans in de stuks. Stereotype mannelijke items zoals het geruite houthakkers overhemd zijn uitgevoerd in vrouwelijk organza en de traditionele sluitingen van mannenitems worden toegepast op vrouwelijke items zoals de rok. Leren jasjes, jeans en bomberjacks krijgen een design-update en wit denim, velcro sluitingen en transparante details zorgen voor een innovatieve invalshoek.
 
Afrekenen met de gedateerde stereotypen

De relatie tussen lichaam, kledingstuk en identiteit wordt niet meer gebaseerd op een gedateerd stereotype. Weekday geeft de drager de mogelijkheid zich te uiten als iets anders dan alleen vrouwelijk of mannelijk en biedt met deze collectie een alternatief voor de standaard mannen, vrouwen en unisex collecties. 

MTWTFSS/HE is vanaf begin februari 2014 verkrijgbaar bij Weekday stores wereldwijd.

  

Deel dit artikel
Back to top