Fashion

Tom Ford: seks, macht en glamour

Of hij nu aan het roer staat van een modehuis of in de regisseursstoel zit, perfectionist Tom Ford maakt er een succes van. Fashionscene vertelt je het verhaal van deze invloedrijke modeman!





Tom Ford

I don’t think I have ever worked with anyone with a greater passion for detail or a clearer vision of his aesthetic goals. As somebody disposed to my own brand of perfectionism, it was an unfamiliar experience to be outdone by a man whose persistence and exactitude puts my own to shame.Deze spreekwoordelijke veer van de enige echte Anna Wintour is bedoeld voor Tom Ford. En als IJzeren Anna toegeeft dat je een nog grotere perfectionist bent dan zijzelf, dan heb je een flink compliment te pakken.

Naast zijn oog voor detail en doorzettingsvermogen lijkt Ford ook een patent te hebben op sexy fashion. Vele filmsterren smullen van zijn werk, net als wij. Met zijn glamorous ontwerpen en gewaagde campagnes voor Gucci, YSL én zijn eigen merk heeft Ford de modewereld al meerdere malen op z’n kop weten te zetten. En dan te bedenken dat het fabuleuze leven van deze ontwerper ooit begon in het niet zo modische Texas…






Een campagne van Tom Ford zonder verwijzingen naar seks, die bestaat niet...

In 1961 komt de toekomstige designer in Austin ter wereld onder de naam Thomas Carlyle Ford. Hij is een kind Tom Ford en Shirley Burton, twee makelaars. Tom junior voelt zich al op zeer jonge leeftijd volwassen: “I’ve always felt fifty years old, even when I was seven, I felt fifty.Begin jaren ’70 verhuist het gezin naar Santa Fe te New Mexico. Als tiener gaat de Ford telg naar een prijzige school in zijn nieuwe woonplaats.

De jonge Tom Ford is in 1979 klaar met high school en verhuist in augustus datzelfde jaar naar New York, om daar aan de New York University te studeren. Dankzij zijn leventje in de grote stad ervaart hij de glamour en decadentie van Manhattan in de discoperiode. Medestudenten nemen hem mee naar het wereldberoemde Studio 54, waar onder meer Andy Warhol rondhangt en funky Donna Summer hits door de boxen knallen. Hoewel dit bestaan hem meer dan bevalt, stopt hij al na een jaar met zijn studie. Hij verhuist naar sunny California en werkt als commerciële acteur in West Hollywood.



Tom Ford (midden) in Studio 54

Na twee jaar acteren heeft Ford genoeg geld gespaard om terug te verhuizen naar The Big Apple en zich daar in te schrijven voor een studie aan Parsons School of Design. Hier volgt hij voornamelijk lessen in architectuur, maar ook in mode. Pas als hij in 1986 is afgestudeerd en zonder enige ervaring door designer Cathy Hardwick wordt aangenomen als assistent, focust hij zich volledig op mode. In deze periode van zijn leven ontmoet hij zijn toekomstige partner Richard Buckley voor de eerste keer in een lift. Over dit bijzondere moment vertelt Ford vele jaren later: “I decided in that elevator ride that I was going to marry him.



Tom Ford met grote liefde Richard Buckley op de cover van Out Magazine

Eventjes werkt de beginnend ontwerper als design director bij Perry Ellis, waar Marc Jacobs op dat moment de baas is. Maar het is toch echt zijn baan bij Gucci die hem een reservering in de modehemel oplevert. Het noodlijdende modehuis leeft in de tien jaar (1994-2004) dat Tom Ford er aan het creatieve roer staat volledig op. Het merk ziet de schulden langzaamaan veranderen in dikke winsten. Ondertussen oogst de ontwerper lovende kritieken met zijn broeken met lage kruizen en navel vertonende jurken. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de herencollecties, schoenen en tassen. In 1995 krijgt hij voor zijn harde werk onder meer een International Award van het CFDA.



Looks uit verschillende door Tom Ford ontworpen Gucci collecties



Madonna tijdens de MTV Video Music Awards in 1995, volledig gehuld in Gucci by Tom Ford

Weetje: Tom Ford slaat in 1993 een belangrijke positie bij Valentino af, omdat hij er niet de volledige controle zou krijgen over de collecties.

De charismatische control freak bezorgt niet alleen Gucci gloriejaren. Ook Yves Saint Laurent wordt weer hot and happening zodra Ford in 1999 de touwtjes in handen heeft. Sexy silhouetten uit de jaren ’60 en ’70 zijn favoriet van de ontwerper. Opnieuw doet hij het nodige stof opwaaien, ditmaal met de door Steven Meisel gekiekte campagne voor het YSL parfum Opium. De foto wordt verboden in Engeland, omdat de voluptueuze Sophie Dahl er te gewaagd op zou staan. Tom Ford did it again! Als belangrijke man bij Gucci is Ford bovendien verantwoordelijk voor het kopen van Balenciaga en Bottega Veneta en dwingt hij samenwerkingen met Alexander McQueen en Stella McCartney af.



Looks uit verschillende door Tom Ford ontworpen YSL collecties



Natalia Vodianova in een YSL jurk, samen met Tom Ford in een Vogue editorial

Dé Opium campagne

In 2004 vertrekt Tom Ford dus bij Gucci en er gonzen direct geruchten over een eigen merk. En ja hoor: in 2005 zet hij Tom Ford International op. Hij richt zich in eerste instantie ‘alleen’ op parfum, cosmetica en luxe (zonne)brillen. Twee jaar later is zijn eerste eigen winkel een feit en in september 2010 vindt de lancering plaats van zijn Ready-to-Wear collectie. Het is een modefeest waar iedereen bij had willen zijn en niemand - op Terry Richardson na - een kiekje van mag maken. De exclusieve presentatie wordt bezocht door onder meer Julianne Moore, Beyoncé, Lauren Hutton en Daphne Guinness. De outfits zijn zoals we ze van Ford gewend zijn, namelijk sexy, over de top vrouwelijk en met een moderne sixties en seventies vibe.



De indrukwekkende lijst met modellen voor de SS11 show



Vogue mocht als eerste blad de outfits van Tom Ford publiceren

Weetje: Ford is in 2006 gastredacteur voor jaarlijkse Hollywood nummer van Vanity Fair. Hij staat samen met met de naakte actrices Scarlett Johansson en Keira Knightley op de cover. Het blad veroorzaakt nogal wat controverse, niet in de laatste plaats omdat Ford een vervanger is voor Rachel McAdams, die op het allerlaatste moment weigert naakt te worden gefotografeerd.



Tom Ford met Keira Knightley en Scarlett Johansson op de cover van Vanity Fair

Alsof Tom Ford het niet al druk genoeg heeft, schrijft, regisseert en produceert hij in de tussentijd ook nog eens een film. A Single Man uit 2009 is (natuurlijk?) een groot succes onder bezoekers en professionals. Zo krijgen hoofdrolspelers Julianne Moore en Colin Forth allebei een Golden Globe nominatie en laatstgenoemde wordt zelfs voor een Oscar genomineerd.


Tom Ford met hoofdrolspelers Julianne Moore en Colin Firth

Wij vragen ons af: wat kan Tom Ford in vredesnaam niet?
Deel dit artikel
Back to top