Fashion

Interview: James McAvoy

Bij de naam James McAvoy gaat er waarschijnlijk niet meteen een belletje bij je rinkelen. Waarschijnlijk gaat dat belletje wél rinkelen als ik het over de faun Mr. Tumnus uit Narnia heb of de dokter uit The Last King of Scotland. Celebscene interviewde de (erg leuke!) acteur naar aanleiding van zijn nieuwste film Atonement, waar ook Keira Knightley in speelt.

Atonement is de nieuwste film van Joe Wright (Pride and Prejudice) met Keira Knightley en James McAvoy. Het verhaal begint in de Engelse zomer van 1935, op de warmste dag van het jaar. De Tweede Wereldoorlog is in aantocht, maar de familie Tallis geniet van hun luxe bevoorrechte leven in hun gigantische Victoriaans-Gothische landhuis. Als de jonge Briony Tallis haar zus Cecelia (Keira) betrapt met Robbie (James), de zoon van de huishoudster, heeft dat grote gevolgen. Doordat Briony een levendige fantasie erop nahoudt, denkt ze dat Cecelia wordt aangerand. Als dan ook haar nichtje plotseling wordt verkracht, denkt zij meteen te weten wie de dader is, Robbie. Hij wordt veroordeeld voor een misdrijf die hij nooit begaan heeft. En deze beschuldiging zorgt ervoor dat Robbie op het slagveld van de Tweede Wereldoorlog belandt. Zou hij Cecelia ooit nog zien?

James McAvoy (met Schots accent) was in Nederland om zijn nieuwste film te promoten. Wij kregen een ‘kwartiertje kletsen’ met de man.

Atonement

Lijken jij en je personage erg op elkaar?

“Ja en nee. Ik probeer het beste in iedereen te zien met de nadruk op ‘proberen’. Robbie doet dat elke minuut van de dag en hoeft er geen moeite voor te doen. Hij denkt, ondanks alle beschuldigingen, dat de wereld goed in elkaar zit. Hij gelooft er écht in. Ik vind ook dat we iets gemeen hebben: allebei komen we namelijk uit de werkklasse en hebben we dezelfde weg afgelegd in het leven. Robbie en ik zijn binnengekomen in een hogere klasse, waar we niet in geboren zijn.”

Hoe zit Robbie in elkaar?

“Mijn personage is geen doorsnee persoon. Robbie is een soort van Christusfiguur, hij is een heilige en doet nooit iets verkeerds. Daar zijn er maar weinig van. Ikzelf probeer een goed mens te zijn, maar ik ben niets vergeleken mijn personage. Bij het lezen van het script, viel het me op dat het een mooie rol is om te spelen. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zo’n mooi script in mijn handen gehad. De karakters en wat er met hen gebeurt, vind ik fantastisch. En met de regisseur (Joe Wright, red.) heb ik al eens eerder gewerkt, dus ik verwachtte al van hem dat het een goede film zou worden."

Keira Knightley in Atonement James McAvoy in Atonement

Hoe is het om samen te werken met Keira?

Great! Tijdens onze gezamenlijke screentest overtrof ze mij helemaal. Om te werken met een actrice als Keira Knightleywas just fucking amazing! Ze verraste me hoe graag ze iets wilde: ze is hét perfecte voorbeeld van hoe je iets goed doet. Ze trekt zich niets aan van alle shit in haar leven. InPride and Prejudice doet ze goed werk, maar metAtonement is ze nog veel beter. Ze geeft hierin een nieuw, volwassen en ingewikkeld personage weer.”

Heb je veel van haar geleerd?

“Ik leer van alle acteurs met wie ik samenwerk. Vaak heb ik dat niet eens door. Van Keira heb ik geleerd hoe je om moet gaan met je bekendheid. En zij kan het weten, want ze heeft elke dag de pers om haar heen. Verder is ze erg cool op de set, weet wat ze doet, communiceert goed met iedereen en komt met de meest interessante ideeën.” 

Wat was de meest moeilijke scene om te spelen?

“Het hele eerste half uur van de film. Robbie wordt van iets verdacht wat hij niet heeft gedaan. Hij is het slachtoffer en in mijn vorige films heb nog nooit het slachtoffer gespeeld. Mijn rollen waren vaak goede mensen, die uiteindelijk iets slechts deden, dus dit was nieuw voor mij. Mijn personage was moeilijk neer te zetten, juist omdat hij zo goed is. Ik probeerde de kwade kant van hem te ontdekken. Bij de meeste rollen stel ik altijd de vraagwat verbergt hij en welkeemotieswil hij uitdrukken? Maar mijn karakter had dat beiden niet. Ik heb verschillende rollen gespeeld: de stijl van mijn personage inAtonement is anders dan die van inThe Last King of Scotland of Narnia. Ondanks dat deze films totaal verschillend zijn, vind ik het erg leuk om steeds iemand anders te spelen."

Dacht jij vijf jaar geleden dat jij hier zou zijn?

No, and it’s scary! Ik ben niet iemand die één film doet en meteen wereldberoemd wordt. Ik ben de afgelopen jaren (James acteert als acht jaar, red.) geen A-list celebritygeweest, maar heb wel films kunnen maken die mij boeien. Ik hoop in ieder geval dat ik geen A-list ster wordt. Werken met Keira heeft mijn ogen geopend. Zij is wereldberoemd en ik vind het goed hoe zij daarmee omgaat. Ze is erg professioneel, maar ik ben blij dat niet iedereen mij kent en ik de pers 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar om me heen hebt. Thank God not!”

James als Mr. Tumnus James en jullie Celebscenereporter

Atonement is sinds 1 november in de bioscopen te zien. ga jij er heen?

Leuke Atonement-prijzen winnen? Girlscene geeft er een paar weg.

(Elisah)

Deel dit artikel
Back to top