Fashion

Een vluggertje met….. Iliass Ojja

Iliass Ojja speelt de jonge supermarktmedewerker en rapper Redouan in de Nederlandse speelfilm Kicks. Celebscene interviewde de 18-jarige.

 

Door: Elisah Jacobs

 

Kicks gaat over racisme en vooroordelen. Ooit daarmee te maken gehad?

“Nee, gelukkig niet! Daar heb ik geen slechte ervaringen mee. Mijn vrienden en familie ook niet. Wel merk ik dat hier in Amsterdam veel verschillende groepen zijn. Zo heb je in Bos en Lommer veel Marokkanen, terwijl je in de Bijlmer juist veel Surinamers ziet. Dat is niet het eerste wat er in je opkomt, als je aan Amsterdam denkt. Vaak heb je dan het beeld dat er een multiculturele samenleving is, terwijl er in werkelijkheid nog steeds veel groepen zijn. Laatst was ik in het dorpje Nijkerk (vlakbij Amersfoort, red.) en je zou daar op het eerste gezicht denken dat hier de culturen gescheiden zijn. Maar ik zag in de cafés alle culturen, man of vrouw, gezellig bij elkaar zitten. En dat in Nijkerk haha! Dat vond ik erg leuk om te zien. Zo kan het dus ook.”

Iliass praat enthousiast over zijn nieuwste film

Wat denk je dat Kicks met zijn verhaal wil bereiken?

“Eerlijk gezegd heb ik de hele film nog niet gezien. Maar ik heb wel het script gelezen. Dus ik ga daar maar vanuit haha. Kicks geeft weer hoe het er in het echte leven in Nederland aan toegaat. Het is een film met een boodschap. In ons land weten mensen van verschillende culturen niet veel van elkaar. De allochtonen weten weinig over de autochtonen en andersom. En dat is jammer. Met Kicks willen we mensen aan het denken zetten.”

Vind jij, door je optreden in Kicks, dat je een rolmodel bent voor veel jongeren?

“Als acteur wel. Een voorbeeld? Een paar jaar terug wist ik niet wat ik wilde: ik zat op voetbal, maar tegelijkertijd verwaarloosde ik mijn studie. Ik zat wel vier á vijf dagen per week op het veld. Toen moest ik van mijn vader stoppen met sport en me volop richten op mijn opleiding. Maar ik kwam er al snel achter dat achter de boeken zitten, niets voor mij is. Daarom ben ik gaan acteren. Ik doe nu iets met mijn leven en maak me nuttig. In dit opzicht ben ik een voorbeeld voor anderen. Gelukkig ben ik gestopt met voetbal, anders was ik waarschijnlijk nooit acteur geworden.”

Iliass gaat de hoofdrol spelen in de film 'Moes'

Denk je dat door Kicks, het standaardbeeld van veel mensen over allochtonen verandert?

“Ik hoop het wel. Zoals ik al eerder zei: mensen weten nu te weinig over elkaar. Het verhaal van Kicks lijkt een beetje op de aanrijding van een allochtone tasjesdief in Amsterdam Oost. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe twee groepen, de allochtonen en de autochtonen, tegenover elkaar stonden over iemands dood. Deze groepen zaten te bekvechten met elkaar, terwijl die jongen al dood was. Daar krijg je hem heus niet mee terug. Er zijn dus teveel groepen en dan gaat het meestal mis.”

Hoe vond je het om mee te spelen in Kicks?

“Ja, ontzettend leuk natuurlijk. Werken met de cast en crew was hartstikke gezellig. Ik heb er veel vrienden aan overgehouden.”

Gaan we jou dit jaar nog veel zien?

“Ja, ik ga de hoofdrol spelen in de film ‘Moes’. De film is gebaseerd op Otello, het stuk van Shakespeare. Ik speel hierin een jongen die het populaire meisje van school geen aandacht geeft, terwijl zij dat wel verwacht. Ondanks dat ik haar negeer, ontstaat er een soort van spanning tussen ons. Eind van dit jaar komt hij uit. Daarnaast ga ik ook in de film ‘Dunya en Desie in Marokko’ spelen. Daarin speel ik het broertje van Dunya.”

Starreporter Elisah met Iliass

Iliass in het kort

Iliass Ojja is 18 jaar en geboren en getogen in Amsterdam, waar hij samen met zijn ouders en twee zusjes woont. In Nederland heeft hij nog één neefje, de rest van de familie woont in Marokko. Zijn grootste passie was eerst voetballen, maar daar is hij dus drie jaar geleden mee gestopt. Nu is acteren zijn passie. We zagen hem onder andere al in Shouf Shouf Habibi en Offers. Iliass: ‘Acteren voelt nog steeds als een hobby en niet als mijn werk. En dat is natuurlijk het leukst: als je iets doet wat je graag wilt doen, waar je ook nog betaald voor krijgt!” Zijn droom? lliass: “Hollywood!” Een beetje ambitie is niet weg. Wij wensen Iliass veel succes met acteren en we hopen natuurlijk dat we hem nog vaak kunnen interviewen!  

De recensie van Kicks lezen? Klik dan hier. En wil je Iliass zien en horen praten, ga dan naar het leuke filmpje op extrafris!

Deel dit artikel
Back to top