Fashion

Interview: Petje af voor Ali B!

2006 is het jaar van Ali B. Hij scoort hit na hit en zijn album Petje Af vliegt de winkel uit. Niet alleen zijn haar is gegroeid, maar Ali B is zelf ook een stuk volwassener geworden. Hoog tijd dus voor Celebscene om Ali B het hemd van het lijf te vragen.

Door: Jaap Bartelds

Om te beginnen: kun je je zelf omschrijven in een korte rhyme?

"Ik ben down met een boer of een swingende Belg
En m'n respect voor ieder is wat ik voor niemand verberg
Ben eigenwijs eigenzinnig maar tenminste mezelf
Want meelopen heeft nooit en te nimmer gewerkt
(uit Leipe mocro flavour)"

En waarom laat je tegenwoordig je Petje Af?

"Je hebt me waarschijnlijk al eens op TV gezien zonder petje... Mijn haar is enorm gegroeid en niet alles past nog onder mijn petje! Evenredig aan mijn haar is ook de rapper Ali B gegroeid. vandaar: Petje Af!

Maar met een Petje Op is ook niets mis natuurlijk. Zeker niet als het een echte Ali B cap is. New Era heeft speciaal voor mij een cap gemaakt met mijn naam en logo erop. De opbrengst hiervan gaat naar UCP. Dit is een organisatie opgericht door Cordaid, ICCO, Kerkinactie, Oxfam Novib, IKV en Pax Christi. United Civilians for Peace zet zich in voor een vredige oplossing voor het Palestina-Israël confilct."

Op je nieuwe album trek je fel van leer tegen Bush. Denk je dat hij zich daar iets van aantrekt, of doe je dit om jongeren bewust te maken van Bush' manier van regeren?

"Ik verwacht niet dat George Bush mijn muziek beluistert, laat staan dat hij zich iets van mij aantrekt. Dat geeft ook niet. Ik maak geen muziek met die insteek. Ik wil graag mijn mening over zaken kunnen uiten in mijn muziek. Als ik daar mensen (jongeren) mee beïnvloed, is dat mooi meegenomen hoewel ik absoluut niet met een vingertje wil wijzen."

Ali BOok andere zaken gaan je aan het hart, zoals het milieu. Ik las dat je zelfs een boom hebt geadopteerd. Zien we jou nog eens de politiek in gaan?
"De politiek? Nee, dat zie ik zelf niet zo 1, 2, 3 gebeuren. Veel te veel woorden en geen daden dat is niets voor mij. Ik ben van oplossingen en van compromissen. Politiek zou voor mij veel te veel slap geouwehoer zijn. Ik trek het me wel aan dat wij allemaal zo slecht met het milieu omgaan. Hierover gaat het nummer 'Dit gaat fout' op mijn nieuwe

Je staat deze week met Marco Borsato in Gelredome. 'Wat zou je doen' is een van de hoogtepunten van de show. Wil je nu zelf ook als hoofd-act optreden in venues van deze grootte?

"Natuurlijk! Dat is de droom van elke muzikant! Ik vind het super dat Marco me weer meeneemt en nog steeds zo support. Het is geweldig als je tien keer een voetbalstadion kan uitverkopen; 320.000 mensen die allemaal speciaal voor jou komen."

Je werkt op je nieuwe album weer veel samen met anderen. Wie staan er nog op je wishlist?
"Immortal Technique! Ik vind dat hij heel sterke, maatschappijkritische teksten heeft! Hij is één van mijn favoriete rappers. Ik heb twee keer zijn concert bezocht en vol bewondering gekeken. Ik vind Akon ook nog steeds erg dope. Met hem heb ik al eerder gewerkt."

Wat vind je ervan dat je wel eens Troetelmarokkaan wordt genoemd?

"Prima. Liever een knuffelmarokkaan dan een wurgmarokkaan. Zolang mensen positief over me praten, kan ik niet klagen. Ik zou mezelf alleen nooit zo noemen."

Ten slotte willen we graag iets van je weten dat je nog nooit aan iemand hebt verteld. Wat wil jij exclusief kwijt aan Celebscene?

"Wie het best bewaarde geheim van de Nederlandse hiphopscene is: Lady D! Zij is door mij getekend bij SPEC Music, mijn eigen label. Lady D's nieuwe clip is net uit, dus hou haar in de gaten!"

Check de website van Ali B: www.alib.nl

Deel dit artikel
Back to top