Fashion

Marije: wees trots op je modegeschiedenis

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen modegeschiedenis. Maar niet iedereen is daar even trots op… Aangezien ik in een piepklein dorpje boven in Noord-Holland ben opgegroeid, is mode voor mij eigenlijk altijd een beetje een strijd geweest.

Toen ik klein was huppelde ik veelal rond in de zelfgemaakte creaties van mijn moeder, maar eenmaal op de middelbare school werd zij toch al snel ontslagen als ‘personal stylist’. Ik was gek op kleding wat net even anders dan anders was, iets wat niet helemaal gewaardeerd werd op mijn school. En dus: een hele kledingkast vol met items die één  keer gedragen waren, en ik er nooit meer uit durfde te halen.

Blog Marije

Als ik er nu aan terug denk snap ik bepaalde keuzes zelf ook niet helemaal. Oude fotoboeken sla ik liever snel weer dicht of ik plak een sticker over dat ene ‘hippe’ shirtje zodat je niet meer ziet wat voor een afschuwelijk printje erop zat. Waarom moest ik mijn flare jeans middels een DIY nu weer een 5 keer grotere swing geven? Hoe kon ik niet inzien dat ik er met die lila kleurige rok eruit zag als gids in één of ander stoffig museum? Waarom moest die trui zo belachelijk oversized zijn?

Ik bedoel: als ik bang zou zijn dat iemand er doorheen kon kijken had ik er beter eentje van metaal kunnen kopen. En waarom zag ik er een ander moment weer uit als een piek bovenop de kerstboom? Functioneerde er dan helemaal níets boven mijn nek? Shame on me!

Marije blog

Dit zette mij aan het denken. Want feit is dat trends toch ook om de paar jaar weer –in een nieuw (figuurlijk) jasje– terugkomen! Zo zagen we laatst al dat de '40 invloeden inclusief parels, pencilrokken en broques terugkomen. Verrassend, want bijvoorbeeld twee jaar terug zouden we het niet in ons hoofd halen, tenzij je 'Tuttige Truus' genoemd wilde worden. Of bijvoorbeeld de grungy stijl, met streepjes, ruitjes en boyish looks

Marije blog

Wie had er in de nineties ooit gedacht dat Nirvana als inspiratiebron voor de hedendaagse mode gebruikt zou worden? Ik bedoel, flanellen blouses en hiking boots dragen? Zelfs niet tijdens een famillietripje naar de Ardennen! Nu zullen de meesten die dit lezen niet in 1940 geleefd hebben, maar de jaren '90 staat bij de meesten nog wel goed in het geheugen gegrift. Hoe snel fashion kan veranderen en we onze kijk op bepaalde items of kleuren kunnen bijstellen is af en toe bijzonder, maar wel iets wat we moeten onthouden.

Wat mijn punt is? Wees trots op alle creaties die je vroeger droeg, hoe idioot of wanstaltig het nu ook mag lijken. Over een paar jaar zul je het waarschijnlijk opnieuw in je winkelmandje leggen of klikken!

(Door: Marije)

(Beeld: Asos & Teen Vogue)

Deel dit artikel
Back to top