Fashion

Fleur: RIP Alexander McQueen

Vorige week kwam het schokkende nieuws naar buiten dat mode grootheid Alexander McQueen zelfmoord had gepleegd. Hij zou levenloos in zijn appartement zijn aangetroffen, zo las ik tot mijn grote schrik op internet.

Eerst dacht ik nog dat het een gerucht was als resultaat van een uit de hand gelopen zieke grap. Dat hoor je namelijk wel vaker, maar toen ook de eerste beelden binnenstroomden en de NOS het nieuws uitzond bleek de waarheid onverbiddelijk. Een grote schok voor iedereen die van mode houdt, want iedereen zal het met me eens zijn dat we met zijn dood één van de meest getalenteerde ontwerpers van dit moment verliezen.

Naast verbijstering kwamen er bij mij gelijk ook een hele hoop vraagtekens naar boven. Waarom in vredesnaam? Voor mij is het volkomen onbegrijpelijk. Het Britse modetalent, dat maar 40 jaar oud is geworden, had voor zijn laatste show namelijk hele goede kritieken gekregen en kreeg meer waardering voor zijn werk dan ooit tevoren. Een onverwacht moment om uit het leven te stappen, voor zover dit voorspelbaar is natuurlijk. Later bleek dat op persoonlijk vlak nogal wat heftige gebeurtenissen hadden plaatsgevonden die de Britse ontwerper moeilijk kon verwerken. Het werd maar weer eens pijnlijk duidelijk hoe eenzaam het bestaan aan de top van de modewereld kan zijn. De meest eenzame plek op de wereld, volgens McQueens ex-vriend George Forsyth die in de pers een boekje opendeed over het 'echte leven' van Alexander McQueen.

- -

Het lijkt allemaal een groot feest met veel (nep)vrienden en succes, maar ondertussen stond hij alleen voor de dood van zijn goede vriendin Isabella Blow. Zij is de vrouw die hem groot heeft gemaakt. Maar de klap was nog groter toen zijn dierbare moeder, de andere vrouw in zijn leven, kort geleden het leven verliet. Voor naasten kwam de dood van Alexander McQueen misschien minder onverwacht, maar de modewereld is diep geschokt.

Wij kennen hem vooral van zijn zeer extravagante, maar ook prachtige en unieke ontwerpen waarmee hij iedereen steeds weer wist te verbazen en te shockeren. Van lugubere creaties in zijn begintijd tot kleurrijke etnische technoprints met onmogelijke schoenen uit zijn laatste collectie die me nog heel vers in het geheugen staan gegrift. Zijn F/W 2009 collectie vond ik ook erg spectaculair, waarin hij het zwart-witte blokpatroon (de Maxima-jas) nieuw leven inblies met erg indrukwekkende ontwerpen en modellen met opvallende visagie die het McQueen plaatje afmaakte.

Zijn nieuwe collectie zou hij binnenkort presenteren tijdens de Fashion Week in Parijs, of dit alsnog zal gebeuren is nog de vraag. De modewereld is in rouw en ook veel celebs spreken hun eerbetoon uit. Groot fan van McQueen is onder andere de altijd extravagante Lady Gaga die tijdens haar optreden op de Brit Awards een liedje aan hem opdroeg. Overal ter wereld worden mooie woorden over hem uitgesproken en ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Hij gaat de geschiedenisboeken in als één van de meest invloedrijke ontwerpers van de afgelopen jaren. Zijn creaties zullen nog lang voortleven, dat is een ding dat zeker is! (Fleur Le Guen)

Foto's: Style.com

Lees hier alle blogs van Fleur!

Deel dit artikel
Back to top