Fashion

Fleur: Sale is on!

Hoe kan je het nieuwe jaar beter inluiden dan met een fijne shopsessie?! De afgelopen decembermaand was het met al die te dure verplichte cadeautjes dan ook een ware hel. Wat heb ik me ingehouden en wat ga ik deze schade nu dubbel en dwars inhalen… Ik moet in 2010 natuurlijk wel goed voor de dag komen en dan is een rondje voordeelshoppen meer dan welkom!

Een paar winkels speelden vals en probeerden in de decembermaand al hun oude collecties tegen kortingen te slijten, maar voor het gros van de winkeliers is de sale nu pas officieel begonnen. Tot grote vreugde van mij en vele anderen. Zo las ik vanochtend in de krant dat er in de eerste dagen van januari al flink wat euro’s over de toonbank zijn gegaan. Van de kredietcrisis is kennelijk, gelukkig moet ik eigenlijk zeggen, niet zo veel meer te merken. Na een dure kerst staat er blijkbaar nog genoeg saldo op de gemiddelde bankrekening om voor een tweede shopmarathon te gaan. Want geshopt wordt er! Tassenvol worden er ingeslagen, wat de looproute in de veel te smalle Kalverstraat niet echt makkelijker maakt. Met een ‘sorry’, ‘sorry’ vooruitkomen en ondertussen op je weg drie kleine kinderen meenemen zorgt voor flink wat botsingen. Glijpartijen in de sneeuw maken het drama helemaal compleet.

Ik vraag me vaak af of ze in andere landen ook zo gek worden bij het woord sale; een internationaal begrip. Naar mijn idee is koopjes jagen een typisch Nederlands verschijnsel. Toen ik een jaar geleden op de eerste zaterdag in januari besloot richting Antwerpen te rijden om een gezellig weekendje shoppen te doen, trof ik tot mijn grote verbazing soortgelijke omstandigheden als in de Kalverstraat aan. Het scheelt dat de straten bij onze zuiderburen wat breder zijn opgezet, maar de chaos was ook hier compleet. Een geplunderde Zara met meer lege dan volle rekken en heel veel duwende, zuchtende en transpirerende mensen. Gezellig! Toegegeven, de Nederlandse accentjes voeren ook tijdens dit koopjesfeest in Antwerpen de boventoon. Kennelijk zit het in ons bloed en misschien moeten we daar dan ook maar trots op zijn. Als je dan toch op de kleintjes moet letten, dan kan je daar  maar beter talent voor hebben!

Als geboren en getogen Nederlandse is wat duwen en trekken ook wel aan mij besteed, maar onder deze extreme winterse omstandigheden moet je wel van hele goeden huize komen om je vrijwillig naar buiten te begeven. Gelukkig is ook in de online wereld de uitverkoop goed losgebarsten. Elke dag krijg ik minstens tien nieuwsbrieven binnen waarin webshops hun collectie tot op de bodem toe afprijzen. Net-a-Porter.com heeft nu zelfs al een tweede kortingsronde ingezet en geeft 20% extra korting op hun topstukken. Nu moet ik wel zeggen dat tijd om te sparen er niet bij zit, want op 10 januari is je kans om afgeprijsde designerstukken te scoren alweer voorbij. Maar dan kan je altijd nog bij Asos.com terecht, die zijn al een stuk goedkoper en nu zelfs bijna gratis. Zo kun je de verzendkosten mooi compenseren. Dichter bij huis zoek ik het bij H&M,Welikefashion.com, Dressmania en waar eigenlijk niet? Sale is on… and so am I! (Fleur Le Guen)

Lees hier alle blogs van Fleur!

Deel dit artikel
Back to top