Fashion

Fleur: Stijliconen

Ze zijn onze inspiratie in kleurloze tijden. Ons antwoord op brandende modevragen. Bad girl Peaches Geldof, Lou Doillon en Agyness Deyn met haar androgyne look. Deze it-girls worden geroemd om hun feilloze modegevoel en hun vernieuwende stijl en hoewel de ontwerpers en bladen voor deze uberfashionistas in de rij staan, gingen velen hen voor.

Mijn moeder zwichtte al voor de casual look van Audrey Hepburn en de pepitaruitjes van Brigitte Bardot en tegenwoordig wordt hun stijl keer op keer door de modemachine gehaald. Deze modeheldinnen waren hun tijd zo vooruit dat hun persoontje een ultieme bron van inspiratie is, die gek genoeg nooit lijkt te gaan vervelen. Mij in ieder geval niet. Lang na haar dood is Coco Chanel nog steeds mijn grote boegbeeld. Deze powervrouw heeft mijn gevoel voor stijl aanzienlijk verruimd en weet mij met haar ferme uitspraken keer op keer te raken.

De film Coco avant Chanel was dan ook een inspirerende ervaring. Kennelijk dacht heel modeland hier zo over, waardoor haar tweedjasjes en parelkettingen de zoveelste revival beleefden. Een van de weinige mannelijke stijliconen in dit rijtje is Michael Jackson, de hysterie voor en na zijn dood is werkelijk ongeëvenaard. In elke collectie zien we nu zijn stoere jasjes en glimmende handschoenen terugkomen. Hoewel ik een grote fan ben van de man, betwijfel  ik echter of onze King of Pop zich tussen zijn vrouwelijke stijllegendes weet te vestigen. De tijd zal het leren…

Door de jaren heen heb ik heel wat modehypes zien komen en gaan. Deze eendags it-girls veroorzaken een kortstondige modehysterie maar verdwijnen net zo snel als ze zijn gekomen. Mijn allereerste stijlicoon bestond uit het vijftal ‘de Spice Girls’. Met plateauzolen van 20 centimeter en twee staarten in mijn haar voelde ik me als de nieuwe Emma, alias Baby Spice. Ook de dames van de hitserie 90210 verleidden mij tot de nodige modehorrors.

Sylvie

Terug naar onze hedendaagse stijliconen. Wie het gaan redden wordt bepaald door modegrootheden als Anna Wintour en Karl Lagerfeld, die ons soms verrassen met opmerkelijke keuzes. Nadat de Chanel-ontwerper Amy Winehouse tot zijn muze had bestempeld, werd haar trashy stijl één van de meest gekopieerde looks. Erg verbaasd was ik eveneens over zijn keuze voor Beth Ditto, die met haar rondborstige figuur allerminst aan de strenge mode-idealen van meneer Lagerfeld voldoet. Engeland lijkt op dit moment de meeste stijliconen voort te brengen en hun Amerikaanse collega’s uit LA doen het ook goed. In Nederland is het lijstje stijliconen tamelijk magertjes. Sylvie van der Vaart werd door Jackie uitgeroepen tot beste geklede vrouw van 2009, toch ben ik zelf meer gecharmeerd van de stijl van Maria Kooistra, die haar liefde voor vintage prachtig met hedendaagse trends weet te combineren.

Ik heb bewondering voor de nieuwe generatie it-girls. Niet alleen is het tegenwoordig steeds moeilijker om op te vallen in de massa, ook wordt de wereld steeds kritischer tegenover deze jonge meisjes. Elke première worden ze van top tot teen gescreend en bij een kleine misstap genadeloos afgestraft in de media. Dan had de vorige generatie modevoorbeelden het toch makkelijker, toch hebben ze één ding gemeen. Stijliconen zijn van alle tijden, ze zijn de grondleggers van de mode en weten deze positie te behouden en overleven iedere modehype. (Fleur Le Guen)

Deel dit artikel
Back to top