Fashion

Moon V’s diary: druk, druk druk…

Hallo allemaal,

Fashionscene heeft mij gevraagd om jullie een kijkje te geven in mijn leven als styliste. Ik werk als styliste voor BN’ers en verschillende bladen, maar ook voor tv programma’s en zorg ervoor dat de kledingkasten van mijn klanten up to date zijn of maak nieuwe combinaties met hun bestaande garderobe.

moon vIedere week zal ik iets schrijven over wat ik zoal gedaan en meegemaakt heb. Maar allereerst even een uitleg over hoe een styliste werkt.

Vaak hoor ik: “Wauw, wat heb jij een te gek beroep zeg!!” Of: “Lijkt me waanzinnig om de hele dag te shoppen en daar geld voor te krijgen”. Ik begrijp die opmerkingen wel, want van de buitenkant lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn, maar stiekem is het een hectische en behoorlijk pittige bezigheid.

Naar mijn mening staat een styliste in dienst van de klant, dat kan een BN’er zijn of een magazine of een zakenman/vrouw. Hierdoor is het belangrijk dat je je kunt verplaatsen in de klant en zijn of haar wensen. Vervolgens vul je die aan met jouw ideeën en adviezen. Niets is belangrijker dan dat iemand zich prettig voelt in de kleding die hij of zij draagt en daarom kun je niet klakkeloos tegen iemand zeggen: “Dit is de trend, dus draag die!!!”

Nee, ik werk volgens een aantal regels:

  • wat zijn de plus- en minpunten van iemand?
  • wat verbergt het een en haalt het ander naar boven?
  • wat is een geschikte trend voor deze persoon?

Doordat ik meestal met het uiterlijk van een ander persoon bezig ben en ik me altijd probeer te verplaatsen in die persoon, kost dit enorm veel energie. Tijdens tv-shows ben je voor de klant niet alleen een styliste, maar ook een vertrouwenspersoon en probeer je iemand energie te geven. Want ook presentatrices zijn natuurlijk nerveus voor een grote live show.

Vaak ben ik dan ook echt gesloopt na zo’n avond. Ik heb dan de hele avond in mijn makkelijke ‘kloffie’ met gympen of Ugg’s rondgelopen en ren ik bij sommige shows zelfs van de ene plek naar de andere tussen kandidaten en de presentatrice.

Een fotoshoot of tv-show stylen gaat natuurlijk niet vanzelf. Hiervoor ben ik de dagen er voor aan het shoppen. Doordat ik week in week uit in verschillende steden loop, weet ik precies welk stijltje waar hangt, zelfs soms op welke plek in de winkel. Vooraf aan een shoot weet ik dan ook wel ongeveer welke merken/winkels ik moet benaderen voor de juiste kleding. Bij grote tv-programma’s kan er een vergadering aan vooraf gaan, waarin wordt besproken welke uitstraling de show moet krijgen, zodat iedereen op één lijn zit.

Als je mij op een shopdag met een radar zou volgen, zou je helemaal duizelig worden. Ik rijd van hot naar her met een auto, die volgeladen is met tassen vol kleding, schoenen en accessoires. Vaak krijg ik nog wel eens een telefoontje tussendoor met een aanvraag waardoor ik dan toch, geloof het of niet,  weer terug moet naar de plek waar ik net vandaan kom. Als je dan ook nog eens zo chaotisch bent als ik, dan kun je je voorstellen dat het er redelijk hectisch en stressvol aan toe gaat.

shoot met alain clark: bekend van mijn ringtone

Aan het einde van de dag breng ik alles naar mijn kantoor en maak daar vaak nog combinaties, zodat ik redelijk voorbereid naar de set kan de volgende dag. Ik ben dan de hele dag zo bezig geweest met setjes maken dat ik zelfs ‘s nachts droom over welke sets ik nog meer kan maken en wat ik eventueel nog mis. Want in mijn bed krijg ik vaak nog de leukste ideeën ook. Ik visualiseer alles namelijk, ik zie van tevoren al hoe een plaatje gaat worden.

De dag van de set begint met doorpassen en kijken wat leuk is en wat niet en wat een fotograaf in zijn hoofd heeft. Dan is het even wachten tot de make-up klaar is, dat duurt ongeveer 1,5 uur.

Als de shoot klaar is of een tv-show opgenomen is, dan begint het leukste van alles…het opruimen!!!! En als we veel kleding hadden, dan is het een leuk spel om alles weer in de juiste tassen voor de juiste merken te krijgen, wat natuurlijk na zo’n lange dag ook wel eens mis gaat. De dag erna brengen we alles weer netjes terug naar de merken en de persbureaus. Vaak tijdens het terugbrengen zijn we alweer bezig met het shoppen voor de volgende klus.

Afgelopen week was redelijk druk met veel verschuivingen. Dat betekent dat je steeds opnieuw je schema moet maken, zodat je qua planning niet in de problemen komt.

Vorige week was de opening van de Millionairs Fair, alle avondjurken in de stad waren bijna uitverkocht. De meeste werden gekocht bij de winkels Raak en Bizar in Amsterdam. Raak heeft een enorme collectie lange avondjurken en ook nog leuke prijzen; echt een aanrader om daar eens te gaan kijken voor bijvoorbeeld Kerst en Oud en Nieuw.

Bizar heeft ook mooie jurken uit Londen, die niemand anders heeft. Die zijn dan ook weer iets duurder, maar op en top geschikt om er als een miljonair uit te zien op de beurs. Voor Yolanthe Cabau van Kasbergen heb ik laatst ook een waanzinnige jurk bij ze gekocht, een donker turkooizen satijnen avondjurk afgezet met geraffineerd zwart kant. Helemaal geschikt voor het Spaanse sexy uiterlijk van Yolanthe.

Mijn vriendin Ellemieke Vermolen moest ook naar de opening van de Millionairs Fair, vanwege de boekpresentatie van Mari van der Ven. Zij is één van de modellen in zijn nieuwe boek, hij heeft haar een totale metamorfose gegeven in dat boek. Nou heeft Ellemieke niks met die beurs, en had dus echt geen zin, maar Mari is een vriend van haar, dus ja.......acte de presence geven dan maar hè, en dat levert voor hem weer pers op.

Na haar opnames van de ‘25 grootste’, die we iedere week opnemen, heeft ze zich omgekleed in haar outfit voor deze avond. Zij koos voor een smokingbroek met een satijnen handgemaakt korset van J.C. Creations. Een smokingbroek is leuk, omdat je je dan toch een beetje onderscheidt van al die jurken en tevens in de dresscode van Black Tie past. Even voor wie het nog niet weet: Black Tie betekent voor de mannen smoking en voor de dames een lange jurk of een cocktailjurk of, zoals wij gekozen hebben, een damessmoking. Geloof het of niet, maar als je bij Tuschinski een filmpremière bijwoont en je hebt als man geen strikje, dan mag je niet naar binnen, bekend of niet. Dus hebben ze er iets op gevonden........er staat een mannetje bij de deur met een doos strikjes ;-).

Ikzelf ben niet naar die opening  gegaan, gewoon omdat ik geen zin had in dat gedoe, want wat moet je aan, hè? Ik ben af en toe zo druk met iedereen aan te kleden, dat ik gewoon geen puf meer heb voor mezelf.

Ik had me voorgenomen om op zaterdag naar de show van Addy van den Krommenacker te gaan en daarna naar de Jackie borrel. Maar door het shoppen voor een shoot voor het blad Gala met Alwien Turner, in de regen notabene, had ik zaterdag geen puf meer. Zondag dan maar?

Eerst had ik zondag een shoot met Alain Clarck, je weet wel: die onwijs goeie artiest, die in de top 40 staat. Ben echt een fan van hem!! Gepakt en gezakt kwam ik aan met mijn assistente Beatrice in Hilversum in de grootste geluidsstudio van Nederland, waar alle grote artiesten van U2 tot 50 Cent, opnames maken. Het schijnt dat het mengpaneel zo speciaal is daar, dat internationale sterren graag overvliegen naar Nederland om hier opnames te maken.

Tijdens de shoot draaide een cameraploeg mee voor Alain’s nieuwe videoclip.

Nu ben ik erg bevooroordeeld, maar deze nieuwe single, die hij met zijn vader zingt, is ook weer waanzinnig!! Helemaal kippenvel kregen we toen dat nummer laatst live in Panama werd gelanceerd. Ik weet zeker dat dit ook weer een hit wordt!! Mij benieuwd wat jullie ervan vinden.

Je begrijpt: zondag had ik ook nergens meer zin in. En dat terwijl ik mijn vriendin had beloofd bij haar langs te komen op de Pioneer Stand, waar zij 3 dagen lang een presentatie deed. Sorry Brid!!

Op naar de volgende week dan maar...

Liefs,  Moon

Check: www.moonv.nl

Deel dit artikel
Back to top