Fashion

De Chancer

Heb je ooit gehoord van de ‘Chancer’ - degene die zijn kans waar ziet? Hij of zij wacht op de optimale gelegenheid om diegenen te benaderen die een beetje verdwaald in de nacht lijken te zijn… en hun energie op te zuigen. De energie die je had kunnen bewaren voor de persoon met wie je oud zou willen worden.

Onlangs werd ik in de stad benaderd door iemand die mij kennelijk al een tijdje in de gaten had gehouden. Hij wachtte op het beste moment om op me af te stappen en zijn zorgvuldig voorbereide praatje te houden. Als ik zo om me heen kijk, merk ik dat de Chancer overal is: in de hoeken van bars, aan de tap, bij de deur, op de hoek van de straat en - eerlijk waar - onlangs vond ik er zelfs een op het toilet. Ze zijn overal, op de uitkijk voor hun volgende slachtoffer, net als vampiers. Ze zijn met heel veel, en je kunt zelfs je eigen type kiezen. Als goede vampiers kun je alleen in hun ban komen als je dat toestaat.

Nosferatu

Voor de goede oude ‘klassieke’ vampier hoefde je alleen bang te zijn als de klok twaalf had geslagen. Maar de Chancer is zowel overdag actief als ’s nachts. De Nosferatu van de Liefde - de nieuwe generatie vampier - is zelfs bij zonlicht in staat om je te verleiden en zijn spel met je te spelen.

Na enig experimenteren met Graaf Chancer, ontdekte ik een aantal interessante kenmerken die je kunnen helpen om zijn soort te identificeren en jezelf te beschermen als je niet het volgende slachtoffer wilt worden. De Chancer heeft twee dingen te bieden: genot en teleurstelling.

- Genot: Hij begint heel gemakkelijk een gesprek met je, hij gaat bedreven te werk als hij je aanraakt, hij weet hoe hij je moet zoenen. Hij schijnt precies te weten wat jij wilt. En wat is er seksueel al niet mogelijk met hem! (Maar raak niet al te opgewonden: de Chancer is niet altijd zo goed als hij zelf denkt. Dat voeg ik uit ervaring toe…)

-Teleurstelling: Hoewel je al weet dat niets ter wereld perfect is, kan het gebeuren dat je bepaalde negatieve kanten van de Chancer niet in de gaten hebt. De Chancer is degene die komt en gaat, omdat hij je alleen nodig heeft om energie op te laden als hij daar zelf behoefte aan heeft. Hij zal je vertellen dat alles draait om liefde en dat je op hem kunt rekenen - tot je hem een volgende keer ziet en hij je kortaf meedeelt: “Luister liefje, het is niet méér dan vriendschap, ik wil gewoon vrienden met je zijn! Wat dacht je van een vriend met wie je ook eens een verzetje kunt hebben?” Alsof we Mr. Player (het type van de one-night-stand) niet al als vriend hadden die aan die speciale verzoekjes kan voldoen…

Terwijl Mr. Player doorgaans een one-night-stand blijkt, die net zo plotseling verdwijnt als hij kwam, zal de Chancer aan je blijven kleven als hij je eenmaal ontmoet heeft. Hij zal de indruk wekken méér te willen dan vriendschap alleen, maar uiteindelijk zal hij toegeven slechts je ‘speciale vriend’ te willen zijn.

Genot en pijn

Wie het bovenstaande onder ogen ziet, vraagt zich misschien af: hoe kan ik mezelf beschermen tegen dit eindeloze liedje van liefde en illusie? De Ware lijkt niet meer te vinden, Mr. Player geniet van elke dag alsof het de laatste dag van zijn leven is, en de Chancer staart naar je alsof je een bloedbank bent. Het verhaal van Bram Stoker speelt zich nog altijd af, overal om ons heen.

Je kunt ervoor kiezen om jezelf over te geven aan de Chancer en hem accepteren als jouw eigen Meester van het Genot. Als je de Ware maar niet kunt vinden, kan de Chancer je leven misschien wat opwindender maken. Of, als je ambities hebt in de richting van vampierverdelger, kun je proberen dit soort uit te roeien en ons allemaal te redden van hun uitnodigende lippen. Maar of dat zal lukken? Genot en pijn vormen een paar dat altijd samen over het pad der liefde zal wandelen.

Iolando Chisholm, Sex & Society columnist

Deel dit artikel
Back to top