Fashion

Bas Kosters voor Zeeman

Bas Kosters heeft samen met Zeeman een ondergoed- en nachtkleding collectie ontworpen. Gisteravond werd de collectie gelanceerd en wij waren uitgenodigd voor deze speciale pyjama party van Bas en Zeeman. De dag voor de lancering spraken we met de ontwerper over de bijzondere samenwerking. Lees hier ons report!

 

Het lanceringfeestje, met als thema ‘pyjama party’, vond plaats in een loods op het industrieterrein in Amsterdam-Oost. Hoewel dit voor eastsiders Fashionscene’s Lenny en Daphne totaal geen probleem was, was er voor de rest van het feestvolk een nogal opvallende gele Zeeman pendelbus geregeld. Ook om de entree kon je niet heen: een grote gele vrachtwagen sierde de ingang.

Bas Kosters voor Zeeman launch party 

Even leek het of we ons begaven in een Zeemanwinkel, door de vertrouwde Zeeman rekken en spullen die stonden uitgestald. Binnenin de loods werden we doorverwezen naar een tweede ingang naar -zoals hij zelf verkondigde- de tienerslaapkamer van Bas Kosters. Met een plastic glaasje champagne in de hand –of voor de liefhebbers een biertje- die we zelf uit de koelkast mochten pakken, werden we verwelkomd door Bas Kosters en Wilma Veldman, inkoopdirecteur van Zeeman.

In het interview dat wij eerder deze week hielden met de ontwerper, vertelt Bas dat een samenwerking hem zo leuk leek, omdat hij overeenkomsten zag met zijn visie en die van Zeeman. Vooral de actie met hun gele boxer vorig jaar kon de ontwerper waarderen: “Ik vond het grappig en ik begrijp die merken- en statuscultuur soms zelf ook niet. Ik vond het een eer om gevraagd te worden door Zeeman en het was amusant. Ik ben heel erg content met het resultaat.” Hoewel Bas voor zijn eigen merk bovenkleding ontwerpt, was ondergoed de meest logische keuze bij Zeeman, aangezien dat hun belangrijkste product is. “Iedereen haalt onderbroeken en sokken bij Zeeman,” vertelt Bas, “maar er zitten ook items in de collectie, zoals een pyjamabroek en hemdjes, die gemakkelijk voor bovenkleding doorkunnen.”

Bas Kosters voor Zeeman launch party atmosphere

Het ging er steeds heftiger aan toe op de pyjama party van Bas en Zeeman.

Na het introductiepraatje stelt Bas Kosters voor om “gewoon naar de collectie te gaan kijken”. Met de woorden “Jongens, jullie moeten nu echt gaan slapen!”geeft Bas het startsein voor de show. Modellen springen en dansen vrolijk in het rond in de nieuwe collectie op nostalgische kinder- en tienerliedjes. Daarna is het de beurt aan de gasten om uit hun plaat te gaan en terwijl de nieuwe collectie in de rekken werd gehangen(zodat we gelijk konden shoppen), legden wij nog wat outfits en mooie momenten vast.

Bas Kosters voor Zeeman launch party streetstyle

Boven: gasten in de dresscode 'pyjama party'. Linksonder: ex-Fashionscene redacteurEveliene. Rechtsonder: Fashionscene's Lenny en Daphne.

Bas Kosters voor Zeeman launch party

Links: model Valentijn. Rechts: alle gasten werden bestempeld met 'Bas'.

Bas Kosters voor Zeeman launch party

De Bas Kosters voor Zeeman collectie voor een prikkie, graaien maar!

Voor de collectie heeft Bas Kosters zich laten inspireren door tatoeages van matrozen. De print bestaat uit ankers, bootjes en hartjes, weergegeven in de optimistische Bas Kosters tekenstijl. In het interview vertelt Bas dat ze uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar Zeeman en hun geschiedenis en dat ze uiteindelijk uitkwamen bij deze nautische- en tatoeageprints. Bas vond het belangrijk dat de print zijn eigen handschrift droeg: “We hebben een kleine familie gecreëerd: we hebben Koos Matroos gemaakt met een vriendinnetje, Keetje. En twee vrienden, Robo Koos en nog een negroïde Koos. Het is een leuke, kleine familie geworden en Zeeman staat echt voor familie. Dat is ook een belangrijke overeenkomst tussen Zeeman en Bas Kosters Studio.”

Bas Kosters voor Zeeman collectie launch party

Dit zijn ze dan in close-up; de hempjes, T-shirts, onderbroeken, slips en boxers ontworpen door Bas.

Als we tenslotte vragen naar Bas Kosters’ dromen voor de toekomst, krijgen we een hele waslijst: “Ik wil graag een eigen, vette, supercoole winkel Ik zou graag een boek willen maken en een tijdschrift willen uitgeven. Ik zou graag kunst willen maken voor in publieke ruimtes en ik zou graag een interieurlijn willen opzetten. En een speelgoedlijn.”, aldus een ambitieuze, enthousiaste Bas Kosters.

Wat vind jij van de collectie? Ga jij binnenkort een bezoekje aan de Zeeman brengen voor zo'n Bas Kosters hemd of boxer?

(Door: Daphne)

Bas for Zeeman - Pyjama Party from Zeeman on Vimeo.

Deel dit artikel
Back to top