Fashion

Interview: Marije de Haan en Lhana Marlet

Het Fashion Week LAB is en initiatief van Amsterdam International Fashion Week, dat veelbelovende ontwerpers een podium biedt om een collectie te showen. Donderdag 27 januari was het de beurt aan jonge designers Marije de Haan en Lhana Marlet. Fashionscene mocht de jonge talenten na de show backstage interviewen.

Lhana Marlet

Na diverse cursussen te hebben gevolgd aan het prestigieuze Central Saints Martins College in Londen en een stage bij modelegende Alexander McQueen staat Lhana Marlet voor het eerst op de Amsterdam International Fashionweek.

Lhana Marlet 1 Lhana Marlet 2

Lhana Marlet 3 Lhana Marlet 4

Wat vind je ervan om op de Fashion Week te mogen showen?

“Spannend! Het is tot nu toe een erg leuke ervaring.  De Amsterdam Fashion Week is behoorlijk gegroeid. Het begon als een klein evenement, maar dingt nu internationaal mee.”

Hoe vond je de show gaan?

“Nou, er ging wel het een en ander mis. Vlak voordat een model de catwalk opging, zag ik dat haar bovenstuk verkeerd gestyled was. Ik zag twee bijna volledig blote tieten voorbij komen en hoorde iemand zeggen ‘laat haar maar lopen’. Toen heb ik ingegrepen en de top opnieuw gestyled. Uiteindelijk zat het bovenstuk nog ondersteboven, maar gelukkig had niemand dat door.”

Wat was je inspiratiebron voor deze collectie?

“Deze collectie heb ik kunnen maken met de erfernis van mijn vader. Het geheel is niet een stijl, maar bestaat uit allerlei stukken die ik zelf wel zou willen dragen. De prints heb ik zelf ontworpen en op de stof laten drukken. De ideeën voor de collectie kwamen ’s nachts toen ik bed lag. Op zulke momenten kan ik heel de nacht doorgaan met tekenen en ontwerpen.”

Wat ga je hierna doen?

“Ik hoop door te kunnen gaan met collecties maken voor mijn eigen label. Maar eerst de reacties afwachten op deze show.”

Marije de Haan

Marije de Haan werd afgelopen zomer bekroond met de Lichting 2010, een modeprijs voor de beste afstudeercollectie van alle modeacademies in Nederland. Met de 10.000 euro die ze daar verdiende, heeft ze haar nieuwe collectie kunnen financieren.

Marije de Haan1 Marije de Haan 2

Marije de Haan 3 Marije de Haan 4

Hoe vond je de show gaan?

“Ik weet het niet zo goed. Na een show kom je in een soort rush terecht waar je niet zo goed meer na kunt denken. Twee minuten voor de show waren we pas klaar met de collectie. Morgen ga ik rustig alle filmpjes en foto’s bekijken. Ik ben wel heel blij hoe alles is gegaan en tevreden over de collectie.”

Wat was je inspiratiebron voor deze collectie?

“Ik haal mijn inspiratie uit politiefotografie. Het gevoel dat ik krijg bij crime scene foto’s waarop een lijk, een arm en soms een boek of een schroef ligt, inspireren me. Ik kijk niet naar het verhaal achter de foto, maar naar de esthetiek. Dat surrealistische aspect voer ik door in mijn ontwerpen.”

Wat ga je hierna doen?

“Het is nu een half jaar geleden dat ik de Lichting 2010 heb gewonnen, en nu moet blijken of het me weer is gelukt. Ik hoop natuurlijk verder te gaan met collecties ontwerpen. Ik ben met een aantal projecten bezig en de gemeente Den Haag ondersteunt me met een beurs.  Naast het ontwerpen werk ik een dag per week in een kledingwinkel, want ik kan er nog niet van leven.”

(Tekst & interview: Stephanie)

(Foto's: Peter Stigter)

Deel dit artikel
Back to top