Fashion

AIFW report: Michael Barnaart van Bergen

Dit jaar showt Michael Barnaart van Bergen off schedule tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Hij ging een samenwerking aan met modeketen Sacha en presenteerde zijn collectie daarom in het Sacha filiaal aan de Leidsestraat.

Deze prêt-à-porter collectie, genaamd 'Après la Pluie', is de tweede van de hand van Michael. De kleding was wel een beetje wat we van hem gewend zijn: veel jurken, vrouwelijk, zwierig en veel satijn. Daarnaast werkte hij voor deze collectie veel met vlakverdeling in contrasterende tinten, het zogenaamde colour blocking. Ook presenteerde hij zijn bijpassende tassen, vooral de Anna bag was super.

En dan de schoenen, die ook daadwerkelijk bij Sacha te koop zullen zijn - om precies te zijn vanaf oktober. En ook voor een fijn prijsje: de prijzen variëren van €69,95 tot €79,95. Dit alles te ere van het 100-jarige jubileum van de schoenenketen. Mij vielen de modellen persoonlijk erg tegen. Ze waren vrij lomp - ook al is dit de trend, deze uitvoering kon me niet bekoren. Daarnaast zag ik, toen we de schoenen van dichtbij mochten bekijken, dat de details en de zolen érg lelijk afgewerkt waren. Wel een leuk detail: op de schoenenneusjes zaten strikjes en andere applicaties die je er op en af kon klikken. Zo kun je variëren of kiezen om de schoenen onversierd te laten.

Inspiratie

Michael vertelt over zijn inspiratie: “Een dame wachtte bij het stoplicht van een zebrapad. Haar stoplicht sprong op groen en ze stak over. Niet zoals de gemiddelde meid die onelegant haar hakken op de kinderkopjes hoort hameren, maar gracieus, onhoorbaar en bescheiden. Lichtvoetig maakte ze grote elegante passen waarbij haar schoenen amper de grond leken te raken. Haar tas bewoog in hetzelfde ritme. Haar hak bleek gebroken en boog subtiel naar binnen. Ze had het nog niet ontdekt óf ze weigerde zich te conformeren aan haar ontzette hak. Alsof ze wilde provoceren met haar imperfectie.”

Toen Sacha Michael Barnaart van Bergen benaderde om een schoenencollectie te ontwerpen hoefde hij voor zijn inspiratiebron niet meer verder te zoeken. “De hak van de schoen bepaalt je lichaamshouding, het ritme waarin je loopt en hoe een jurk om het lichaam beweegt. Mijn prèt-â-porter collectie ontstond vervolgens pas toen het ontwerp van de schoen klaar was.”, aldus Michael. Volgens deze jonge ontwerper lijkt de wereld verhard en vervlakt, maar achter façades van harde zwart-witte lijnen ontstaan juist juwelen die gekoesterd moeten worden. Zijn collectie verwijst naar dit contrast: een zwart wit robuuste pump hervormt zich naar een sierlijk open model in goudtinten. “Maar zelfs de meest robuuste schoen vind in mijn wereld een opening in de vorm van een open teen, als een cadeautje, om een glimp te geven van wat zich aan de binnenkant bevindt," vervolgt hij.

De foto's zijn niet spetterend, wat te wijten is aan het slechte licht in de zaak. Mijn excuses! (Monique)

De schoenen:

 

 

 

En tot slot spotten we Ilse Martina nog, die onlangs de Cosmo's Mooiste Benen Contest won!

Deel dit artikel
Back to top