Fashion

Diane von Furstenberg: wrap dress queen

Niet iedere designer kan zeggen dat hij of zij een kledingstuk heeft uitgevonden. Sterker nog: het zijn er maar verdomd weinig. En één van deze modehervormers is Diane von Furstenberg. Haar vrouwelijke, comfy en kleurrijke wrap dress is een icoon geworden binnen de fashion business, net als zijzelf.

Diane von Furstenberg is net zoals Anna Wintour, Karl Lagerfeld en Marc Jacobs een begrip binnen en buiten de modewereld. Haar feel good shows zijn ieder seizoen weer een hot ticket, haar beprinte creaties zijn om het lijf van menig celeb te spotten en ze struint (op classy wijze, dat wel) feesten en partijen af als voorzitter van het CFDA. En dit alles begon ooit met de uitvinding van één jurkje: de wrap dress.

diane von furstenberg achtergrond portret

Diane von furstenberg achtergrond celebs collage

Cameron Diaz, Estelle, Rachel Bilson en Lauren Conrad in DVF

Diane von Furstenberg komt op 31 december 1946 ter wereld als Diane Simon Michelle Halfin. Dat ze als kind van een Roemeense vader en Griekse moeder wordt geboren in het Belgische Brussel, verraadt al dat deze ambitieuze dame reisgraag bloed door haar aderen heeft stromen. Ze besluit economie te gaan studeren aan de Universiteit van Genève in Zwitserland. Hier ontmoet ze al op 18-jarige leeftijd Prins (!) Egon von Fürstenberg.

Weetje: Sinds de late jaren '90 draagt de designer zowel op professioneel als persoonlijk gebied de achternaam van haar eerste echtgenoot zónder umlaut. Wel zo handig qua uitspraak in een land als Amerika...

In 1969 bekronen de tortelduifjes hun verliefdheid met een huwelijk en ze vestigen zich in New York. Snel daarop wordt Prinses Diane moeder van Alexander en Tatiana. Tussen het schenken van leven door begint de newlywed met ontwerpen, wat drie jaar na haar huwelijksvoltrekking resulteert in een eigen merk. Deze start kan ze maken dankzij de centen van haar man, maar de rest doet de carrièretijger toch echt helemaal zelf. Het good looking koppel is in die tijd een graag gezien duo in de hotste clubs, ook na hun scheiding in 1972.

diane von furstenberg achtergrond studio

Diane von Furstenberg in de jaren '70, in haar studio

diane von furstenberg achtergrond andy warhol1

Als BFF en muze van kunstenaar Andy Warhol heeft Diane meerdere werken van zijn hand aan de muur hangen

Vanwege de scheiding is Diane von Furstenberg haar officiële titel kwijt, maar in 1973 krijgt ze er wel een nog veel uniekere voor in de plaats: Koningin van de wrap dress. De door Diane bedachte wikkeljurk, gemaakt van gebreid jersey, slaat in als een bom.

Weetje: Diane's wikkeljurk heeft zó'n grote invloed gehad op dameskleding, dat er zelfs een exemplaar hangt in het Costume Institute of the Metropolitan Museum of Art.

Diane von Furstenberg achtergrond newsweek cover 1976

Diane in 1976 op de cover van Newsweek, uiteraard gehuld in eigen design

Dat Frau von Furstenberg het helemaal heeft gemaakt dankzij dat ene kledingstuk, betekent niet dat ze de jaren daarna stil blijft zitten. In tegendeel: de ondernemende dame zet zowel in Parijs als hometown New York meerdere bedrijven op, waaronder een cosmeticalijn. DVF's kledingcollectie worden bovendien steeds veelzijdiger. Zo begint ze met het ontwerpen van swimwear, schoeisel en accessoires. Toch zal de wrap dress altijd haar unique selling point blijven.

Diane von Furstenberg achtergrond warp dress collage1

Diane von Furstenberg fall-winter 2011, spring-summer 2011 en fall-winter 2009

Diane von Furstenberg achtergrond warp dress collage3

Diane von Furstenberg spring-summer 2007, spring-summer 2012 en fall-winter 2011

Diane von Furstenberg achtergrond warp dress collage2

Diane von Furstenberg spring-summer 2012, fall-winter 2007 en fall-winter 2010

Het nieuwe millennium brengt de Belgisch-Amerikaanse ontwerpster nog veel meer moois. In 2001 trouwt ze haar tweede en tevens huidige man: de Amerikaanse media mogul Barry Diller. Een jaar later mag ze zich Amerikaans staatsburger noemen. Ook op professioneel gebied gaat het voor de wind. In 2005 beloont de Council of Fashion Designers of America (CFDA) haar met een Lifetime Achievement Award en het jaar daarop schopt Diane het zelfs tot voorzitter. Niet slecht voor een voormalig 'prinsesje'!

Dat de designer haar hart op de goede plek heeft zitten, bewijst ze met haar inzet voor goede doelen. Zo is ze director van het The Diller - von Furstenberg Family Foundation, dat non-profit organisaties op het gebied van educatie, kunst, gezondheid, mensenrechten en milieu ondersteunt. Ook zet ze zich op verschillende manieren in voor vrouwen, zoals met de The DVF Awards en Vital Voices. Girl power!

Weetje: Diane van Furstenberg is meerdere malen gastjurylid geweest bij Project Runway en America's Next Top Model. Ook maakt ze een cameo in 'reality' serie The City, als baas van Whitney Port.

diane von furstenberg achtergrond man barry diller

DVF is nog steeds dolgelukkig met man Barry Diller

Diane von Furstenberg achtergrond anna wintour red carpet

Diane en Anna Wintour: twee modische powervrouwen

Diane's wijze woorden over zelfvertrouwen

Met een nieuw parfum op de markt en een heuse documentaire aan haar gewijd (Zero Filter, van fashion loving filmmaker Loïc Prigent) weet Diane von Furstenberg zich nog steeds in de kijker te spelen. Zolang ze maar fabulous jurkjes blijft maken!

Wij shopten twee DVF dresses met vrolijk makende printjes!

diane von furstenberg achtergrond yoox jurk1 diane von furstenberg achtergrond yoox jurk2

Links: wikkeljurkje van DVF met grafische print, via Yoox (€ 135,-)
Rechts: DVF jurkje met luipaardprint, via Yoox (€ 140,-)

Ben jij van van Diane von Furstenberg's creaties?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top