Fashion

Terug in de tijd met de rugzak

De rugzak is without a doubt het ondergeschoven kindje onder de tassen. Maar dankzij designers als Louis Vuitton en wel of niet bekende hipkippen zien wij in ieder geval in dat deze bag heus niet alleen voor brugsmurfen en fanatieke wandelaars geschikt is. De backpack kan onze rug op!

Het liefst struinen wij fashion events af met een kittige handtas aan de arm. Maar feit is, dat alle spullen die we mee moeten slepen hier niet altijd in passen. Dan maar de helft achterlaten... Of zou een rugzak dan toch een optie zijn? High fashion labels als Chanel en Louis Vuitton sturen eens in de zoveel tijd een kek exemplaar de plankieren op, dus modisch verantwoord is het ondertussen wel. Maar ja, de associatie met skaters, scholieren en hikers blijft. Voor iedereen die zich hier overheen kan zetten: wij maken een trip down memory lane met de rugtas!

terug in de tijd met de rugzak catwalk collage

Van links naar rechts: Louis Vuitton spring-summer 2010, Kanye West spring-summer 2012 en Chanel fall-winter 2009

Handig weetje: de grootte van een rugzak wordt niet in gewicht, maar door middel van inhoud aangegeven, met als eenheid liters.

terug in de tijd met de rugzak we heart it

terug in de tijd met de rugzak we heart it2

Zoals ieder ander item, is ook de rugzak ooit ontworpen vanuit praktische overwegingen. Waarom een tas over één schouder dragen, als je het gewicht ervan ook gewoon over twee schouders kunt verdelen? Een enkele uitvinder van de rugzak valt helaas niet aan te wijzen. Al zou het best een jager kunnen zijn geweest, aangezien die hun materialen en prooien toch op de een of andere manier met zich mee moesten leuren.

Wél weten we wie verantwoordelijk zijn voor enkele essentiële onderdelen van de wereldberoemde rücksack. Zo komt onderzoeker Lloyd F. Nelson tijdens een trip door Alaska in de jaren '20 op het idee van het pack board. Dit is de versteviging binnen de tas die tegen je rug aanzit en deze dus ook beschermt. Daarnaast zorgt het pack board ervoor dat de inhoud van je rugzak goed wordt verdeeld.

Nog zo'n slimmerd die we enorm dankbaar zijn is Whitcomb Judson, die al in 1893 de rits uitvindt. De rits zoals we 'm nu kennen is bedacht door de Zweed Gideon Sundback, die zijn ritsen in 1913 voor het eerst uitbrengt. De complete rugzak, mét pack board en rits, wordt in de twenties massaal ingekocht door wandelenthousiasten.

terug in de tijd met de rugzak rits en pack board

Links: de eerste rits, uitgevonden door Whitcomb Judson

Rechts: nee, supercomfortabel zijn de eerste rugzakken niet

In de fifties ontwerpt Dick Kelty, zelf fanatiek wandelaar, een lichtgewicht rugzak die bovendien stevig en compact is. Andere, handige toevoegingen aan de rugtas die later worden uitgevonden zijn de heupgordel (voor onder meer bergwandelaars), flap (maakt het stelen van spullen eruit een stuk minder aantrekkelijk) en de laptopvak (gij zult voorzichtig zijn met uw laptop).

Pas in de grungy jaren '90 kun je je als fashionista met een backpack om op straat vertonen. Met name de kleine rugzakjes van modehuis Prada, die nu worden beschouwd als vintage juweeltjes, zijn dan erg populair. Nowadays is het niet zo dat we dagelijks hippe rugzakken spotten, maar geloof ons: ze zijn er! Het bewijs: deze kiekjes van trendsettende celebs en fashion week bezoekers met een kekke rugzak over de schouders.

terug in de tijd met de rugzak celeb collage

Rihanna, Daisy Lowe, Rachel Bilson en The Olsen Twins met rugzak gespot

terug in de tijd met de rugzak streetstyle collage

Streetstyle kiekjes met de rugzak in de hoofdrol, van The Sartorialist, Tommy Ton en Stockholm Streetstyle

Ook overgestapt naar team backpack? Wij shopten deze twee beauties voor je!

terug in de tijd met de rugzak asos1 terug in de tijd met de rugzak asos2

Links: blauwe rugtas van geperforeerd leer, van Asos (€ 97,84)
Rechts: rugtas met Aztec print en leren gespen, van Asos (€ 58,70)

Gooi jij wel eens een rugtas over je schouders?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top