Fashion

Terug in de tijd met de sneaker

Dankzij designers als Alexander Wang, Isabel Marant en Marc Jacobs is het weer modisch verantwoord om sportschool chic gekleed richting college of werk te gaan. Wij trekken daarom onze stoute sportschoenen aan en gaan terug in de tijd met de sneaker!

Alledaagse outfits met een sportief tintje beloven een grote fashion hit te worden voor spring-summer 2012. De sneaker of op sportschoen geïnspireerd schoeisel speelt een grote rol bij deze trend. Vooral Marc Jacobs leek lichtelijk geobsedeerd te zijn door sportscholen en atletiekbanen: op de Marc by Marc Jacobs catwalk spotten we alles van kleurrijke sneakers met sleehakken tot caps en sporty sweaters.

terug in de tijd met de sneaker marc jacobs collage

Marc by Marc Jacobs spring-summer 2012.

De sneaker, die nu zo'n grote trend is, is in de 19e eeuw uitgevonden door een politie agent uit Londen. Zijn dienstschoenen maken te veel lawaai tijdens het besluipen van criminelen, dus ontwerpt hij een schoen met een rubberen zool. Ideaal schoeisel om geluidloos mee richting inbrekers en overvallers te sneaken!

Handig voor alle agenten, maar de allesbehalve comfortabele schoenen (er bestaat dan nog geen verschil tussen een linker- en rechterschoen) komen pas écht in the picture te staan als de U.S. Rubber Company in 1892 een aangenamer paar sneakers ontwerpt. Deze canvas sneakers krijgen de naam Keds mee en worden en masse geproduceerd vanaf 1917. In datzelfde jaar creëert Marquis Converse de eerste sneaker die speciaal bedoeld is voor sporters. Deze Converse All-Stars of Chuck Taylor All-Stars is een grote hit onder basketballers. Nu nog steeds is het de best verkopende basketbal schoen aller tijden. Ook wij zijn fan!

terug in de tijd met de sneaker converse retro

Converse All-Stars, retro style.

In 1924 komt de internationale concurrentie van het Amerikaanse Keds en Converse om de hoek kijken. De gebroeders Dassler uit Duitsland beginnen allebei een sportmerk dat tot op de dag van vandaag succesvol is: Adidas en Puma. Pas halverwege de 20e eeuw wordt de sneaker een echt fashion item, dat buiten de sportvelden en -banen is te vinden. Onder meer dankzij de immer stoer en stylish geklede filmster James Dean staan kids in de rij voor een paar 'verse' sneakers.

Maar het hoogtepunt in de geschiedenis van de sneaker vindt toch wel in de eighties plaats. Basketbal legende Michael Jordan ondertekent in 1984 een contract bij Nike, waarin hij plechtig belooft voortaan alleen maar Air Jordans van het sportmerk te dragen. Sporters en trendy tieners, maar ook andersoortige hipkippen weten niet hoe snel ze richting sneakerzaak moeten rennen voor een paar Jordans.

terug in de tijd met de sneaker michael jordan nike air

Michael Jordan in actie op 'zijn' schoenen.

In de jaren daarna experimenteren sportlabels met kleur, vorm, prints en materialen. Naast de creativiteit reizen af en toe ook de prijzen de pan uit. Voor sommige limited edition patta's tel je honderden euro's neer! Ook krijgen fashion brands door dat hun wel of niet sportende klanten steeds meer behoefte hebben aan dit comfy schoeisel en ontwerpen hun eigen varianten op de sportschoen.

Toch dragen de meeste fashionista's, waaronder veel celebs, nog het liefst sneakers van de bekende sportmerken als Converse en Adidas. Een enkele sneaker lover gaat voor een bijzonder en prijzig exemplaar van bijvoorbeeld Isabel Marant.

terug in de tijd met de sneaker celeb collage

Mary-Kate Olsen, Kristen Stewart en Katy Perry op sneakers.

terug in de tijd met de sneaker streetstyle collage

Streetstyle sneaker inspiratie van The Sartorialist, Tommy Ton en Garance Doré.

Doe je voeten een gunst en schaf nog een paar platte sneakers aan! Helemaal modisch verantwoord en ze zitten ook nog eens hartstikke lekker.

terug in de tijd met de sneaker converse all star hi top terug in de tijd met de sneaker asos canvas creeper plimsole

Links: de klassieke Converse All Star Hi Top in lichtblauw (€ 51,28)
Rechts: zwart-witte sneaker met creeper look van Asos (€ 26,92)

Ben jij een echte sneaker freaker?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top