Fashion

Up and coming design talenten @ AFW

Ook dit jaar staat er weer één dag van de Amsterdam Fashion Week bijna volledig in het teken van de nieuwste talenten. En gisteren was het zover: acht jonge ontwerpers werden aan elkaar gekoppeld en showden samen in ‘duoshows’ hun collecties. Wij waren er natuurlijk bij (ook backstage!) en zetten de highlights voor je onder elkaar!

De LAB shows tijdens de Amsterdam Fashion Week dienen als platform voor beginnende ontwerpers om zichtbaarheid te creëren. Elke young designer krijgt zo de kans om een ‘capsule collectie’ te tonen, bestaande uit 10 outfits. Een geweldig initiatief! We zagen veel knitwear, jaren ’20 invloeden, grafische vormen en architectonische ontwerpen. Lucky as we were, mocht Fashionscene ook bij een aantal shows even backstage een kijkje nemen.

Up and coming designer talenten @ AFW

Backstage bij Jivika Biervliet & Sarena Huizinga

 

JIVIKA BIERVLIET & SERENA HUIZINGA

Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW

Jivika Biervliet opende met een show vol speelse items. Truien bestaande uit hartjes in de zachtste stoffen en T-shirts met mouwen waarmee je touwtje zou kunnen springen, brachten ons rechtstreeks terug naar onze kindertijd. En laat dat nou precies de bedoeling zijn, want Forever Young is gebaseerd op het feit dat we altijd een beetje kind blijven. Geen probleem als je het ons vraagt met deze collectie!

Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW

Dat Sarena Huizinga haar inspiratie voor de ‘Wickedland’ collectie uit de (lelijkste) knuffels die tijdens Koninginnedag te vinden zijn haalde, geloven we maar al te graag. Want hoe kom je anders tot muizenschoentjes en hoeden met konijnenoren? Om het geheel iets rauwer te maken, voegde Sarena leren details toe aan haar fantastische breisels en liet ze de modellen stoer over de catwalk marcheren. Vooral de klokkende rokken en prachtige schouderdetails deden ons modehart sneller kloppen.

 

MELISSA SIEGRIST & BRAVOURE

Up and coming designer talenten @ AFW

Melissa Siegrist’s mannencollectie is het beste te omschrijven als sport-chique. Door de juiste verhouding tussen vorm, stof en kleurgebruik was het resultaat: een show vol prachtige, cleane looks. We zagen jute, popeline, wol en jersey in aardse tinten voorbijkomen met als finishing touch stoere rugzakjes.

Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW

Met Bravoure waanden we ons voor even in de roaring twenties. Supersexy en vrouwelijke items werden afgewisseld met androgyne pieces, zoals het broekpak. Warme kleuren als okergeel en oranje sprankelden naast het strakke zwart-wit. De grafische prints en stunning jurkjes maakte dit een wel héél begerenswaardige collectie.

FURANSU & NIEUW JURK

Up and coming designer talenten @ AFW

Furansu staat bekend om hun knitwear en ook gisteren wisten ze een klassieke, tijdloze collectie neer te zetten. Met danseres Pina Bausch als inspiratiebron zien we haar kenmerkende tegenstellingen terug in de kleding. Details zoals reliëf verschil, strakke lijnen, cut-out pieces en asymmetrische vormen maken dit spannend knitwear voor komende winter.

Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW

Met als uitgangspunt de huidige crisis heeft Nieuw Jurk een geweldige unisex collectie gemaakt met bijpassende naam: Krisis. Hologram stoffen, luxe vuilniszak jurken, een spetterende tie-die outfit, we hebben onze ogen uitgekeken! De collectie is mede mogelijk gemaakt door crowdfunding en is daarnaast ook nog eens multifunctioneel, want elk item draag je op verschillende manieren. Dat noemen we nou crisisproof.

MARIJE DE HAAN & WINDE RIENSTRA

Up and coming designer talenten @ AFW Up and coming designer talenten @ AFW

Al tijden is Marije de Haan gefascineerd door criminelen en voor deze collectie koos ze een wel hele bijzondere muze: de Amerikaanse crimineel Black Bart. De ontwerpster toonde een intrigerende collectie waarbij veelal de hoofden van de modellen -dan wel niet volledig- bedekt waren. Stoer, ruig en een tikkeltje duister.

Up and coming designer talenten @ AFW

Als afsluiting van de LAB shows toonde niemand minder dan Winde Rienstra, met wie wij onlangs een Dutch Pride Interview hielden, haar nieuwste hypercube collectie: ‘Reflections in Facts’. Versterkt door een harpist werden we getrakteerd op een adembenemende show. Het samenspel van stoffen en licht creëerden een betoverend effect. Ondanks de architectonische ontwerpen, ademde de collectie een en al vrouwelijkheid uit waarbij de modellen bijna lichtgevend leken. Met het gebruik van verschillende natuurlijke producten zoals hout, papier en zijde heeft ze precies de juiste verhouding tussen harde en zachte elementen weten te vinden.

Bekijk alle collecties van bovenstaande designers en nog van vele anderen op onze catwalk-pagina.

(Door: Zoë)

(Foto's: Team Peter Stigter)

Deel dit artikel
Back to top