Fashion

Topmodel Kim Noorda open over Anorexia

Het komt maar zelden voor dat een topmodel openhartig over haar figuur en eetgedrag praat. Terwijl in deze wereld waarin skinny meisjes nog altijd de dienst uitmaken, zoveel gaande is.

Daarom is het extra bijzonder dat Kim Noorda, Nederlands topmodel met anorexia, wel in de openbaarheid treed met haar eetprobleem.


Voor ''The Shape issue'' van Vogue hield Noorda van januari 2009 tot januari 2010 een eetdagboek bij en liet zich zelfs opnemen in een kliniek.


Ze vertelt daarover: “We maakten een plan voor een week of vier: elke week een pond erbij. In de kliniek is dat een standaardprocedure voor iedereen die minder dan 90 procent van zijn ideale gewicht weegt, maar ik vond het vreselijk. Ik zei uiteindelijk dat ik het wilde proberen, omdat mijn agentschap ook wilde dat ik 5 pond aankwam.”


In het dagboek is ook te lezen dat zodra Kim iets in gewicht toeneemt ze spiegels en weegschalen wil ontwijken.

Afgelopen herfst lijkt ze enige controle te hebben over haar eetprobleem, hoewel ze zich er nog steeds druk om kan maken. “In New York wil ik enthousiast zijn over shows”, schrijft ze. “Maar dat lukt niet. Ik blijf onzeker over mijn gewicht. Tegen het einde wil ik naar huis, Londen overslaan. Maar mijn agenten adviseren me wel te gaan.”

Vogue publiceert de verhalen van Kim Noorda naar eigen zeggen om anorexia en boulimie in de modeindustrie te bevechten, informatie te verschaffen en om de esthetiek van New Yorkse catwalks te veranderen.”

Een goeie zaak, lijkt me. Wat vind jij?


(Bron: nu.nl)

kim noorda

(Eve)

Deel dit artikel
Back to top