Fashion

Hans gaat voor Zwart!

Naar links, naar rechts en dan weer naar links. Het is een onopvallend, klein deurtje maar er gaat een enorme fabriekshal achter schuil. Eerst werden hier de vliegtuigen voor Fokker gebouwd, nu ligt er een lange, witte catwalk. De catwalk van Hans Ubbink, welteverstaan!

“Als mensen zeggen: “Ik weet niet of ik er klaar voor ben”, weet ik dat ik een nieuwe trend heb ontdekt.” zegt Hans Ubbink (46). Hij gaat met zijn onconventionele kleding al heel wat jaartjes mee in de Nederlandse modewereld.” Zijn shows zijn spectaculair: een onderzeeër of een geënsceneerde horrorfilm op de catwalk, niets is voor hem te gek.

En dat bewees hij opnieuw weer met zijn AW 08/09 collectie, die maandag in het Anthony Fokker Business Park geshowd werd. Het thema was Black Again en is gebaseerd op het idee ‘Darkness shows me the stars’. De collectie doet denken aan het Punk en New Wave tijdperk met veel zwarte, grijze en zoals hij het noemt midnight blue kleuren. Stoffen zijn synthetisch, bijna futuristisch. Opvallend zijn de oversized truien voor mannen, met de herkenbare Hans Ubbink riem. Maar niet alles is even gek: ook het Burberry ruitje, de gestreepte pantalon, de skinny jeans en de klassieke trenchcoat komen in deze wintercollectie terug.

Hans wordt in Nederland vooral geroemd om zijn jasjes. Deze zijn strak getailleerd, jongensachtig, elegant en altijd met een leuk detail. Zoals een bijzondere voering of een tekstregel in het waslabel of in de binnenzak. Je hebt vast wel eens een jasje van hem gezien. Let maar eens op Matthijs van Nieuwkerk, Marco Borsato, Bart Chabot en Beau van Erven Dorens. Zij zijn dol op de Hans Ubbink-jasjes. Inspiratie haalt Hans overal vandaan. Gesprekken met mensen, muziek, boeken, kranten en films, als James Bond. “zolang het maar in de tijdsgeest past.”, vindt hij zelf. Of de Black Again collectie in 2008 past? Het is zwart, dus altijd goed, maar zo’n oversized trui voor mannen, ik weet niet of ik daar al klaar voor ben… (Juliette)

Hans UbbinkHans Ubbink
Deel dit artikel
Back to top