Travel

Tripje Amerika gepland? Vraag dan een ESTA aan (en zo doe je dat)

Tripje Amerika gepland? Vraag dan een ESTA aan (en zo doe je dat)

Dat je in Amerika niet met euro's kunt betalen, wist je ongetwijfeld al wel. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je voor de eerste keer naar Amerika afreist. Zoals je ESTA aanvragen bijvoorbeeld. We geven je een aantal handige tips voor je bezoekje aan The United States!

Vakantie naar Amerika? Vraag dan je ESTA aan

Amerika is een heel divers land met fantastische parken, immense steden en goddelijk eten, maar zeker als je de eerste keer naar 'The States' vliegt, is het wel handig om op de hoogte te zijn van de belangrijkste administratieve zaken die je moet regelen. Zoals je ESTA voor je tripje naar Amerika regelen bijvoorbeeld! We praten je bij over de regelgeving rondom dit belangrijke reisdocument voor de VS.

Wat is een ESTA?

First things first: wat is een ESTA eigenlijk? De afkorting “ESTA” staat voor: “Electronic System for Travel Authorization”. Het is eigenlijk een veiligheidsmaatregel van de U.S. Customs & Border Protection om ongewenste reizigers uit The States te weren. Voor een ESTA moet je een aantal vragen beantwoorden. Dan krijg je binnen 72 uur - maar meestal wel sneller - een melding of je bent toegelaten of niet. Wanneer je een ESTA aanvraagt, schat de U.S. Customs & Border Protection of er kans is dat je een veiligheidsrisico vormt. Schatten ze die kans laag in, dan word je aanvraag goedgekeurd. Een ESTA is dus geen document, maar een digitale reistoestemming. Ben je eenmaal aangekomen in Amerika, dan hoef je alleen maar je paspoort te laten zien en de boarders weten of je bent goedgekeurd of niet. 

Wat kost een ESTA voor je reis naar Amerika?

Nu het reisadvies voor de Verenigde Staten weer groen is, is de kans groot dat je een tripje naar Amerika geboekt hebt. Een ESTA voor Amerika aanvragen is wel noodzakelijk wanneer je wil afreizen naar de Verenigde Staten, óók als je slechts een korte periode gaat. Het ESTA is een digitale reistoestemming die je nodig hebt om zonder visum naar Amerika te mogen reizen. Geen zorgen, want het kost maar €39,95 per persoon. Valt mee, toch? Er komt wel een extra kostenpost bij, want je moet je eerste overnachting geregeld hebben voordat je het land binnen gaat. Een ESTA aanvragen voor uw reis naar Amerika is niet lastig, maar boek thuis in ieder geval het hotel voor de eerste nacht in Amerika, wat je ook op het ESTA-formulier moet vermelden.

Hoe lang is de ESTA geldig voor mijn reis naar Amerika? 

De ESTA geldigheid is misschien iets waar je je zorgen over maakt wanneer je een tripje naar de VS gepland hebt staan. Dat is nergens voor nodig, want een ESTA is twee jaar geldig nadat je hem toegekend hebt gekregen. In die periode kan je zo vaak als je wil naar Amerika afreizen. Let wel op: je mag maximaal 90 dagen in Amerika blijven per keer, oftewel drie maanden. De geldigheid van een ESTA kan om verschillende redenen al eerder vervallen. Een ESTA dat eerder verlopen of vervallen is kan niet worden verlengd of gecorrigeerd, maar je kan wel altijd een nieuwe aanvraag doen voor je ESTA als je weer naar Amerika wil afreizen!

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top