Fashion

Black Soil hiphop festival in de Balie

Amsterdam - Na een legendarische editie in Rotterdam mogen de Amsterdammers zich nu ook klaarmaken voor de al weer derde editie van het Black Soil Filmfestival. In december opent de Balie in Amsterdam weer zijn deuren voor nog meer hiphop georiënteerde cinema, panels, DJ's en afterparties. Van 9 tot en met 11 december landt de vibe in Amsterdam, en kun je drie dagen lang chillen, taggen en breaken in de Balie.
Het Black Soil Filmfestival is uniek in Nederland (en zelfs in Europa!) en geniet nu al een cultstatus. Naast films die hun wortels vinden in graffiti, rap, deejaying, en breakdance, worden ook afgeleide films vertoond en films die als inspiratiebron dienden voor hiphopartiesten en regisseurs die zich later met hiphopfilms gingen bezighouden. Black Soil vertoont uniek filmmateriaal dat het doek in Nederland sporadisch of nog nooit heeft bereikt.
Het hoofdprogramma bestaat uit filmfeatures, korte films en documentaires uit o.a. Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Brazilië, Zuid-Afrika en Nederland en belicht hiphop vanuit een breed globaal perspectief. Black Soil biedt de bezoeker een deskundige kijk op de elementen die ten grondslag liggen aan het genre hiphop en licht de geschiedenis, actualiteit en toekomstperspectieven uit van deze invloedrijke subcultuur.
Met als werktitel 'real gansta's move in silence' gaat er dit jaar binnen het filmprogramma speciale aandacht uit naar het gangsteraspect binnen de hiphopsubcultuur en wordt het fenomeen African hiphop onder de loep in Amsterdam.
Natuurlijk is er ook weer de eigen korte filmcompetitie "Black Soil Short Visionaries" (in samenwerking met MTV Nederland), waarvan de drie finalisten de gehele maand te bewonderen zijn op www.statemagazine.nl. Met dit jaar een live filmremix van Kill Bill door niemand minder dan visual artist Eboman en de wereldpremière van de winnaar van vorig jaar Jeroen Koolhaas, die naar Brazilië vertrok voor een documentaire voor MTV Nederland.
Tussen alle films door chill je ef uit in de foyer, waar dj’s Tomboy en Boba Fatt terilekste tunes voor je hebben. Voor je portie hiphop, funk, breaks en beats. Black Soil, in de Balie tussen 9 en 11 december. Je vindt de Balie aan het Leidseplein aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10. Het programma begint om 18.30uur.

Deel dit artikel
Back to top