Fashion

Donna Karan: New York woman

Als we één designer mogen noemen die onlosmakelijk is verbonden met de stad New York, dan wordt het toch wel Donna Karan. De vrouw heeft haar merknaam zelfs vernoemd naar The Big Apple! In tegenstelling tot veel andere busy New Yorkers, voelt deze ontwerpster van prachtige kleedjes zich helemaal zen en promoot ze spiritualiteit.





Donna Karan New York spring-summer 2012 campagne met Adriana Lima



Resort 2012 campagne met Donna's favoriet Karlie Kloss

 In 1948 komt Donna Ivy Faske ter wereld in Queens, New York. Ze is de tweede dochter van winkelier Gaby Faske en high fashion verkoopster Ricky Faske. Drie jaar na de geboorte van Donna sterft vaderlief, met een verhuizing naar een ander deel van New York als gevolg. Mama Ricky hertrouwt met modeman Harold Flaxman en vanaf dat moment doet Donna niks anders dan "eating, sleeping and dreaming fashion."

Na de middelbare school mag Donna lessen gaan volgen aan het toonaangevende Parsons School of Design. Na schooltijd werkt de brunette voor Chuck Howard en maakt ze schetsen voor Liz Claiborne. In 1966 - ze is dan pas 17 - trouwt Donna met Mark Karan. Ze stopt voortijdig met haar opleiding aan Parsons, om te gaan werken voor Anne Klein, een specialist op het gebied van no-nonsense sportwear.

Weetje: Uiteindelijk heeft Donna Karan haar Parsons opleiding 'gewoon' afgemaakt. Tegenwoordig sponsort ze de school zelfs.



Donna Karan en Louis Dell'Olio in 1980 aan het werk voor Anne Klein

In drie jaar tijd wordt Donna door Anne Klein ontslagen, keert ze weer terug als ontwerper en neemt ze zelfs het roer van de inmiddels overleden Klein over. O ja, en deze overname vindt enkele dagen vóór de 1974 show en een paar dagen ná de bevalling van dochter Gabrielle plaats. Is het nog te volgen? Het komt er in ieder geval op neer dat Donna Karan ongelooflijk veel heeft bereikt voor een inmiddels 26-jarige ontwerpster!

Voordat Donna haar eigen kledingmerk Donna Karan New York opzet, ontwerpt ze nog lange tijd samen met Louis Dell'Olio en lanceert ze Anne Klein II. Haar eigen debuut maakt ze tijdens het fall 1985 seizoen. De items uit deze 'Seven Easy Pieces' collectie zijn super comfy dankzij de stretchende stofjes en kunnen makkelijk met elkaar worden gecombineerd door working women. Met haar kleding wil ze vrouwen niet alleen aankleden, maar vooral ook aanspreken. En dat lukt. Drie jaar later is het jongere en wat minder dure DKNY een feit.

Weetje: Donna's ideale outfit? "A black top with black pants is the perfect minimalist outfit."



Donna Karan outfit op de cover van Vogue UK uit juli 1986



Enkele looks van Donna's DKNY lijn

On a personal note: Donna Karan krijgt een dochter van haar eerste man, maar toch besluiten ze te scheiden in 1978. De designer trouwt in 1983 met beeldhouwer Stephan Weiss, die ze al eens op haar 18e had ontmoet tijdens een blind date. Helaas slaat het noodlot toe in 2001: Weiss sterft aan de gevolgen van longkanker.



Donna Karan en tweede hubby Stephen Weiss



Mama Donna en dochter Gabby

Karan staat bekend om haar positieve houding en de gigantische bergen werk die ze verzet voor goede doelen. Of zoals Anna Wintour het zo mooi zegt: "Donna has always been an unstoppable force of nature. What people do not know is that her generosity and kindness overflow, in all kinds of unpublicized ways, into the lives around her." Daarom is het ook niet zo gek dat ze bijna net zo veel prijzen voor haar filantropie heeft gekregen als voor haar modecreaties. En modeprijzen, daar heeft ze er toch wel flink wat van binnen gesleept. Zo mocht ze als zes keer de Council of Fashion Designers of America Award  mee naar husi nemen en wordt ze in 2004 beloond met de Lifetime Achievement prijs.

Weetje: Donna Karan verwerkt sinds kort geen bont meer in haar collecties. Na flink wat gekibbel met PETA en soorgelijke organisaties, dat dan weer wel. Maar alsnog: yay!

Na een heel verhaal over een fantastische designer mogen enkele mooie outfits van haar hand natuurlijk niet ontbreken. Enkele trefwoorden: natuur, draperiën, power vrouwen in een urban jungle, safari, comfort en etnische accessoires.
    














Welke Donna Karan look is jouw favoriet? 

Deel dit artikel
Back to top