Fashion

Column: A dirty job

Kijk, starreporter wordt iemand niet zomaar. Driewerf neen! Daar moet je het een en ander voor doen, en daar moet je vooral niet veel voor laten. Om te beginnen is het al een hele onderneming de Hoge School voor Riooljournalistiek binnen te komen. Uren waden door het het riool om via de kruipruimte jezelf toegang te verschaffen in het gebouw. En dan kom je ook nog uit bij de conciërge. Voordeel was, dat wanneer uw starreporter te laat was, hij wel direct op je juiste plek was voor een briefje te halen. Dat had ik toen al goed uitgekiend. Dicht bij de bron zien te komen! Pas in het tweede semester werd mij geleerd dat ik gewoon via de hoofdingang naar binnen kon komen.Uw starreporter onderweg naar school..

Het is een vak apart, met als doel een status aparte. Na de basiscursussen ‘Goudzoeken op de Gooise Matras’ (Gastspreker: Estelle Gullit) en ‘effectieve zelfverdediging’ (Gastcollege van Xander de Buisonjé) en ‘Interviewen met hindernissen’ (proefpersoon Bonnie st. Claire), kent  de Hoge School voor Riooljournalistiek een keur aan keuzerichtingen. Uw starreporter koos voor de specialisatie ‘Ontkenning en Excuus’, kortweg: O&E. Mijn God wat een hel!

- “Tinus1, heb jij dat gedaan?”

Eeuh, I did not have sex with that womanFout!

Nee, natuurlijk niet edelachtbare, ik ben een rechtschapen journalist

- “Ben jij recht geschapen?”

Jazeker, dat staat als een paal boven waterFout!

Eeeuh, er zit wel een kronkel in...?”

De meest zware tijd binnen mijn opleiding. Herstel, de op één na zwaarste tijd: 'Het Excuus' was vele malen erger! “Zeg sorry!” “Nee!” “Zég sorry!!” “Nee!!” “Tinus1, wanneer jij de beste dirt en de meeste filth uit iemand wilt krijgen, dan zul je sorry moeten leren zeggen!” Sorry meester, dat kan ik niet, het spijt me.

Uw starreporter wil hierbij dan ook alvast tegen alle celebs, BN-ers, poederloeders en aanverwante artikelen zeggen: Sorry, het spijt me niet...

Deel dit artikel
Back to top